• В Imperia Online нацията ни 3 пъти печели световното първенство
  • Популярни геймърисъбират средства, за да запалят и други

“Момчета, вместо да играете в мрежа Broodwar, опитайте “Цар”. И в нея има раси, не е същата, но пак е стратегия и е създадена от българи.”

Подобна реплика можеше да бъде чута в компютърните клубове в началото на века. Тогава малцина имаха лични машини у дома, камо ли интернет. Разчиташе се на собствениците на клубовете, които бяха в крак с по-новите заглавия. Така играта “Цар” стана култова сред геймърите. Често беше известна и като първата българска компютърна игра. Чисто технически това не е съвсем вярно. Има и други, създадени преди това, но “Цар”, чието цяло име е “Цар: Тежестта на короната”, е може би тази, която навлезе по-масово. Играта е дело на Haemimont Games, които са активни и днес.

В култовото заглавие действието се развива в средновековна Европа. Човек може да избере от 3 раси - европейска, арабска и азиатска. Всяка има своите особености, предимства и недостатъци. Целта е да развиваш своята. Преди 20 години често в клубовете хората гледаха да хванат тогавашната промоция от левче за игра от 2 часа. Тя беше достъпна в уикенда от 9 до 11 часа. Затова имаше предварителни записвания, в малките квартални клубчета се запазваха и конкретните машини, които имат “Цар”. Обикновено трима-четирима (можеше до 8) играеха един срещу друг, а да си първият загубил, си беше голямо унижение. Тогава или се прехвърляш на друга игра, или почваш локална в “Цар”, за да станеш по-добър.

Днес има много студиа у нас, които се занимават с игри. А много от момчетата и момичетата, тръгнали от клубовете днес са участници в индустрия за милиони.

Haemimont Games, които стоят зад “Цар”, са популярни и с няколко други заглавия. Не са забравили обаче откъде са тръгнали.

“Цар” днес е достъпна в платформата Steam, както и GOG. И докато някои се надяват на “Цар 2”, Haemimont Games предлагат други  поредици, например Tropico. Любопитното е, че стратегията, в която човек е лидер на бананова република, не е създадена от компанията. Тя се включва в третата, четвъртата и петата серия. Докато води страната си, кръстена Тропико, Ел президенте, както се казва героят, балансира отношенията със 7 фракции на измисления остров - комунисти, капиталисти, милитаристи, природозащитници, националисти, религиозна фракция и интелектуалци. В четвъртата версия, докато човек зарежда сейфа си, може да види цитати и от бившия първи Тодор Живков. В следващата е добавен и мултиплейър. Там до четирима души могат да развиват отделни градове и да работят както заедно, така и един срещу друг. Играта е достъпна освен за PC, и за Playstation и Xbox (за конзолите - виж вдясно). Българите от Haemimont Games не участват в шестото издание.

Друга изцяло родна компания –  Imperia Online, пък създаде доста популярната едноименна игра. Тя е лесна за достъп през браузър. Imperia, както е популярна, може да се свали и за Android и iOS устройства, както и на компютри с Windows. Идеята е с другите играчи, които са от цял свят, да изградите мощни кралства, да се нападате, защитавате, съюзявате и други. Има и световно първенство, българите сме го печелили 3 пъти. 

Самата компания Imperia online от 2018 година е част от портфолиото на Stillfront Group. Екипът в голямата си част е същият, както и преди промяната. Той има разработени и игри за смартфони, както и за различни платформи.

Офис у нас имат и гигантите от Ubisoft. Екипът на Ubisoft Sofia имаше голям повод за гордост на 5 февруари. Тогава композиторката на Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok Стефани Иконому спечели първата в историята награда “Грами” за музика за видеоигри. Родният екип е работил по играта заедно с доста други дивизии на Ubisoft.

Именно на българите обаче се пада честта да създадат първия женски персонаж в поредицата. В нея влизате в ролята на асасин в различен период от човешката история. Вашият враг са тамплиерите. Конкретно в Assassin’s Creed III: Liberation, по която работи българското студио, Aveline de Grandpre (Авлин дьо Гранпре) действието се развива във Френска Луизиана от 1765 до 1777. Героинята е афрофранцузойка. Тя се бори с робството и опитва да открие какво се е случило с майка ѝ. Първата версия е пусната през 2012 година и е за конзолата PlayStation Vita. 2 години по-късно излиза и Assassin's Creed: Liberation HD, която е предвидена и за Windows, Playstation и Xbox.   Авлин дьо Гранпре, първата  жена, главен персонал в поредицата
Assassin's Creed

СНИМКА: ASSASSIN'S CREED III: LIBERATION

Авлин дьо Гранпре, първата жена, главен персонал в поредицата Assassin's Creed СНИМКА: ASSASSIN'S CREED III: LIBERATION

Френският гигант Gameloft пък има офис у нас от 2005 година. Той е в София. В него се правят предимно игри за мобилни телефони, но не само. Така например доста известно заглавие в средите е March of Empires. Играта излиза през 2015 година за телефони, 2 години по-късно е пусната версия и за компютри. И в нея, както в Tropico, има фракции, но доста по-различни –  крале, царе и султани. Действието се развива през Средновековието.

По груби данни компаниите, които се занимават с игри у нас, са поне 40. Няколко разработват класически карти състезания – белот, бридж и други. А Мартин Кадинов, популярен геймър, който вече не се състезава, успява да събере някои от тях в Game dev summit – форум, посветен на разбработчиците на игри у нас. В момента се занимава и с друга интересна инициатива, която помага на бъдещите разработчици на игри. Идеята на каузата #ГудГейм е да се съберат средства, с които да се вземе техника. Така ще могат да бъдат обучавани младите, които искат в бъдеще да създават игри. Те ще имат и достъп до съмишленици, с които да разменят идеи и опит. Целта е това да стане безплатно за тях. Партнират си с DevHubOne и са събрали 10 000 лева в брой и техника за 20 000 лева. Имали и предишна кампания, която била съвместна със “Заедно в час”.

Самият Васил, които стои зад DevHub One още от 13-годишен, играе и помага на съучениците си. Наскоро е завършил и иска да продължи да се занимава с подобна дейност.

А дали от инициативата ще излезе следващият голям програмист, само времето ще покаже.