Евродепутати и експерти ще готвят предложения за промени в регламентите от името на страната ни

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова участва в серия от срещи в Брюксел по повод готвените промени от ЕК, засягащи производството на етерични масла. Днес тя се завърна от работното си посещение в белгийската столица, където бе по покана на евродепутата Андрей Новаков. Стоянова подчерта, че всички срещи, които са провели заедно с бившия земеделски министър Десислава Танева са били навременни и са преминали в обсъждане и търсене на варианти за защита на поминъка в Долината на розите, съобщават от пресцентъра на община Казанлък.

В хода на разговорите с евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов било решено Десислава Танева, съвместно с експерти и кметове от Долината на родите да направят българските предложение за корекции в Регламента CLP. За целта те имат само 10 дни - този срок им е поставила гръцкият докладчик по регламента Мария Спираки, тъй като този Регламент ще се разглежда в ЕП през месец май т.г.

Евродепутатите от българска страна трябва да направят най-трудното - да обединят позициите на колегите си евродепутати от Франция, Италия, Испания, като най- засегнати от готвените промени държави.

Готвят се промени и в друг Регламент - REACH, който се отнася до приравняването на малките и средни производители към големите производители в частта "контрол" и "регулация" на химически субстанции, като този Регламент предстои да се разглежда в ЕП през месец септември т.г.

С разбиране и конкретни ангажименти към решаване на проблема се ангажирал и българският еврокомисар Мария Габриел. Тя и вносителят на Регламентите СLP I REACH в ЕП Мария Спираки са изразили своята подкрепа за България.

"Имам уверението на всички, с които се срещнах, че ще направим каквото трябва, за да не пострада не просто един бранш, а един от националните ни символи", коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова при завръщането си в страната.

Тя бе и първата, която обърна внимание на рисковете за българското розово масло да бъде приравнено с продукт от химическата промишленост след евентуалната промяна в европейските регламенти и която ясно даде да се разбере, че ще работи в посока запазване на националния символ на България - розата, и производството на български етерични масла.