Министерският съвет одобри проекти на две споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на услуги за подкрепа при изпълнението на проекти, финансирани по плана за възстановяване, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Това става три месеца след като енергийният министър Росен Христов, през ноември 2022 г., в отговор за запитване от депутата Ивайло Мирчев заяви, че правителството е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант, защото то било едностранчиво и “включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност”. И нямало никакви индикации, че са склонни да преразгледат условията. Тогава Христов каза още, че ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги и обяви, че ще се  обърнет към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. "Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях.”  Тогава масово в медиите се появиха заглавия, че Росен Христов е изгонил банката. 

Явно за тези месеци е постигнат консенсус между енергетиката и банката. 

В компонента „Нисковъглеродна икономика” на плана са предвидени 7 инвестиции с бенефициент Министерството на енергетиката. За три от тях, заради сложността на дейностите и пилотния им характер, бе оценена необходимостта от техническа помощ от международна финансова институция.

Проведена бе процедура за подбор на финансови институции, които да подпомогнат Министерството на енергетиката в изпълнението на инвестициите. Създадена бе Междуведомствена работна група с експерти от Министерството на енергетиката и от Министерството на финансите, която оцени заявения интерес и реши да бъдат подписани споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Какво ще консултира:

Банката ще оказва подкрепа за инвестицията "Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия"  и на инвестиция  за Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE) по плана.

Подписването на двете споразумения с ЕБВР ще даде възможност Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при изпълнението на инвестициите. Експертният опит на банката ще допринесе за качествената и навременната реализация на визираните инвестиции от плана - за изграждане на 1425 мегаватчаса ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за съхранение на електроенергия с капацитет 350 мегаватчаса и за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден капацитет от 6000 мегаватчаса.