"Процедурата по внос на работници от трети страни продължава да е твърде бюрократична, необходима е дигитализация на процеса, както и промени в нормативната уредба – и на европейско, и на национално ниво, ако искаме Европа да участва в световната надпревара за привличане на таланти. Въпреки това, не може да се пропусне фактът, че институциите наистина полагат усилия да подобрят процеса“. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева по време на дискусията „Внос на работници от трети страни – предизвикателства и възможности“.

Един от основните проблеми, които срещат работодателите при прилагането на режима за легален внос на работници от трети страни, е липсата на единно звено, където документацията да се подава и проверява. Другите проблеми са необходимостта от адресна регистрация на работника в България, три месеца преди да е получил одобрение за пребиваване в страната. Кратките срокове за кандидатстване за издаване на виза D – пропускане на законово установените срокове, поради липса на приемни часове в консулствата. Освен това липсва възможност за промяна на заеманата позиция в рамките на фирмата, както и разминаване в срока на разрешителното за пребиваване и разрешителното за работа. Затруднената обратна връзка от институциите в процеса на издаване на разрешително за работа.

„От Доклада за въздействието на демографските промени в ЕС е видно, че населението в Европа намалява и застарява и че трябва да бъде намерено решение във връзка с недостига на умения“, каза Мария Минчева. Тя отбеляза, че реформата на Директивата на ЕС за синята карта с цел привличане на висококвалифицираните таланти е факт, като в момента действа работна група по транспонирането й.

БСК подготвя конкретни предложения, които отразяват вижданията на работодателите. Беше отбелязано, че е важно да се спазва междуведомствената процедура при прилагане на директивите, за да не се правят пропуски. Такъв е примерът с приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция, които бяха разгледани директно в Парламента, без предварително съгласуване със заинтересованите страни, поради което са идентифицирани редица слабости. Предстои и преразглеждане на Директивата за дългосрочното пребиваване с цел укрепване на правата на жителите да се движат и работят в различни държави-членки. На преразглеждане подлежи и Директивата за единното разрешение с цел опростяване на процедурите за работници с ниска и средна квалификация.

До края на годината трябва да се създаде портал за синя карта. Очаква се той да обхване всички процедури по внос на персонал от трети страни. БСК изрази готовност да подпомогне тестването и апробирането на системата чрез своята членска маса.

Възможностите за лизинг на персонал и какво прави бизнесът за самия бизнес бяха представени от представителите на „Adecco България“ Надежда Василева – изпълнителен директор, и Таня Найденова – търговски директор.

Участниците в срещата бяха категорични, че е необходимо сроковете по проверка и одобрение на документацията да бъдат съкратени, да се търсят варианти за облекчаване на процедурите по примера на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси.