"Вдигането на минималната работна заплата на 940 лв. през 2024 и растежът ѝ през следващите 3 години, заложено в бюджетната прогноза на финансовото министерство, може да доведе до безработица", това предупреди бившият социален министър Христина Христова в предаването "Денят започва" по БНТ

"Работодателят, когато този работник е ниско квалифициран, а трябва да му дава още пари, които не може да заработи, той го освобождава. т.е. безработица може да се случи. Да добавим за МРЗ , че тя е основна работна заплата, а статистиката ни дава средна брутна работна заплата за страната. И там се оформя едно голямо противоречие, от което как ще се излезе не знам", посочи тя.

Според икономистът Красен Станчев, ако няма диференциация по региони, ще се размие границата между минимална и основна в най-бедните области, което ще се отрази негативно на пазара на труда.

"Много е важно да има диференциация по различните краища на страната, а не да бъде общо. И още нещо - това няма никакво отношение по процеса на вдигане на заплатите поради простата причина, че то засяга само онези, които могат да бъдат проверени, а те могат да бъдат проверени, защото има такъв закон, такава наредба, но онзи, който определя минималната работна заплата, не е онзи, който дава. А онзи, който дава е работодателят.

Работодателите са увеличили за миналата година със 17%-18% работната заплата изобщо, което е над инфлацията за м.г. Тоест - аз не виждам какви са основанията в момента да се прави. Не виждам тези основания, защото няма елементарни разчети публикувани. Ние обсъждаме изказвания по телевизията. Те са доста неразумни меко казано.

Представете си , че работите във Видинско. Преди 2 години средната работна заплата беше 979 лв. Сега, ако стане 940, примерно от януари догодина, вероятно средната във видинска област ще бъде някъде около 1100. Нито един работодател не може да си позволи да наеме хора на нивата на минималната работна заплата", каза той.