Докато зрее конфликтът между българските земеделски производители и държавната фирма "Напоителни системи" ЕАД за новите цени на водата за напояване, изпълнителният директор на фирмата Атанас Мулетаров е бил на почивка в Куба. Това съобщиха на "24 часа" читатели, които са го заснели на видео как се весели в екзотичната страна.

Конфриктът започна още на 8 февруари, когато Мулетаров е подписал заповедта, с която цените на водата за напояване в цялата страна се вдигат с 300, а на места и с над 300%. 

Още тогава много браншови организации са настоявали тези тарифи да се преразгледат и в средата на февруари се е стигнало до среща с ръководството на "Напоителни системи", разказа пред "24 часа" Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

На първата среща са се разбрали, че земеделците имат право и Мулетаров е поискал 10 дни време, за да се преразгледат новите тарифи. 

След 10 дни е имало повторна среща, на която от "Напоителни системи" ЕАД са поискали нови 10 дни за размисъл. И на двете срещи Атанас Мулетаров е присъствал. След това обаче от предприятието не отговаряли и по думите на Божидар Петков търпението на земеделците вече се е изчерпало, защото от 1 април започва поливният сезон, а новите тарифи са прекалено високи за тях. 

"Около 450 кубика на декар вода ми трябва за целия сезон и миналата година това струваще 120-180 лева. По новите тарифи ще трябва да платят за това над 780 лева", оплака се той. И разказа, че до блокиране на кръстовища и протести от последните 2-3 дни се е стигнало, защото въпреки споразумението и до момента никой не е преразгледал тарифите. 

Изпълнителният директор на държавната фирма "Напоителни системи" ЕАД е бил в отпуска в началото на месец март, през първата седмица на месеца, казаха за "24 часа" от пресцентъра на земеделското министерство. В момента Атанас Мулетаров е на работа.