Млекопреработвателите също са на мушката

Ако има забранено от закона споразумение, глобата ще е до 10 на сто от оборота

Има съществени разлики между повишението на цените на едро на някои основни хранителни продукти и цените им на дребно, по които те се продават в магазините. Това е установила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в предварителното си проучване, преди вчера да обяви, че започва три проверки за забранени споразумения между търговските вериги и някои браншови организации. Това са двата съюза на млекопроизводителите и двете браншови сдружения на производителите на птици и яйца, както и Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги.

Според предварителното проучване на КЗК на антимонополистите е направило впечатление, че за последната година повишението на цените на яйцата на едро е 77%, но в същия период

в магазините техните цени са се вдигнали с 87%

Същите констатации са направени и за кравето сирене, което на едро е поскъпнало с 32%, но по магазините за същото време повишението на цената е с 45%.

При кашкавала КЗК е установила същото разминаване - на едро цената се е повишила с 31%, а на дребно - с 38%.

След като прави подробен анализ на движението на цените на горивата и енергията за същия период, КЗК заключава, че няма икономически условия за такива повишения на цените. Подозрението е, че има забранени споразумения между производителите в рамките на един браншови съюз, както и между тях и търговските вериги. Поради това

образува три производства за установяване на нарушения на член 15

от Закона за защита на конкуренцията, т.е. за забранени споразумения.

Трите решения са предшествани и от изземване от офисите на сдруженията и на фирмите, които са техни членове, на документи и други доказателства, които обаче не се цитират в мотивите.

По закон производствата по член 15 траят два месеца, но при голяма фактическа и правна сложност

този срок може да бъде увеличен веднъж с още 30 дни

Глобата, която се налага за нарушения на член 15 от закона, може да достигне до 10% от оборота на фирмите, членуващи в сдруженията. Самите решения обаче може да се обжалват на две инстанции - пред 3-членен и пред 5-членен състав на Върховния административен съд.

Междувременно НАП съобщи, че при проверките в търговските обекти за хранителни стоки между 15 февруари и 17 март е открила 114 нарушения. Най-честите са били разлика между написаното в касовия бон за една стока и съответната стока, както е означена на етикета.

114-те нарушения са установени при 570 проверки.

Преди дни инспектори от НАП, БАБХ и служители на реда проверяваха за незаконна търговия най-големите зеленчукови борси в Пловдив и София. Данъчните установиха общо 5 нарушения, сред които липса на касов апарат, неиздаване на касова бележка и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Юлия Ненкова, председател на КЗК:

Най-трудно се доказва картел

Много се говореше през последните месеци, че КЗК нищо не прави, но това не е вярно. Образували сме три произвадства за картел, но това е нещо, което се доказва изключително трудно, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред Би Ти Ви в четвъртък.

Картелът е вид споразумение между отделни субекти от пазара, които договарят цени или разпределят пазари. Всичко това обаче не се извършва формално, а най-често вербално и това е информация, която те крият, обясни Ненкова. Тя предположи, че картели вероятно има в много сфери на икономиката, но те трябва да се докажат.

“Понеже повечето от политиците нямат с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен - дали ще е КЗП, дали КЗК, по-рано беше КЕВР”, заяви Ненкова. И напомни, че самата КЗК се състои от седем членове, които са излъчени от различни политически сили.