Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Венцислав Катинов инспектираха граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“ 2 при Видин - Калафат. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министърът и зам.-министърът посетиха центъра за видеонаблюдение на мостовото съоръжение при Видин - Калафат. При инспекцията те се запознаха със спецификата на работата на място и разговаряха с дежурните български и румънски гранични полицаи. Контролно-пропускателният пункт работи на пълен капацитет, но трафикът остава интензивен, съобщи комисар Димитър Чорбаджиев, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“ (РДГП) - Русе, и уточни, че за денонощие през пункта в посока Румъния преминават по около 1400 автомобила.

„Абсолютно неприемливо е струпването на километрична опашка от товарни автомобили, това е наказание за всички“, категоричен бе Иван Демерджиев и посочи необходимостта от създаване на съвместна работна група с румънската страна за постигане на трайно решение на въпроса.

В търсене на работещо решение за облекчаване на тежкотоварния трафик министърът и областният управител обходиха два близки терена, които в краткосрочен план могат да бъдат използвани за обособяване на паркинги и облекчаване на движението на тежки автомобили.

Справка на сайта на Агенция „Митници“ показва, че през вчерашния ден на вход и изход през „Дунав мост“ - Русе са преминали 2810 тежкотоварни автомобила, а през „Дунав мост“ - Видин - 813.

По време на инспекцията на служебния министър директорът на областната дирекция на МВР във Видин старши комисар Петър Коцин представи актуална информация за оперативната обстановка в региона и резултатите от предприетите действия на служителите на реда за предотвратяване на престъпления, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите.

В хода на разговорите Иван Демерджиев подчерта необходимостта от активна превенция по линия на цялата полицейска дейност – конвенционална престъпност, наркоразпространение, домашно насилие, междусъседски конфликти.

На последвалата работна среща в областната администрация министърът и областният управител коментираха текущи въпроси, свързани с организационно-техническата подготовка за предстоящите избори и конкретни действия за решаване на въпроса с тежкотоварния трафик на ГКПП „Дунав мост-2“.