Не трябва да се стига до по-високи данъци. По-високи данъци, наляти в неефективна администрация, означава пълнене на кацата без дъно. Така че усилията трябва да бъдат по-скоро да направим един консервативен бюджет и по-ефективно работеща администрация, защото тя няма нужда да се раздува, а това, което имаме - да си върши работата, защото в голямата си част е крайно неефективна. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв.

Данъците всъщност подхранват - слагаме ги в една шапка, даваме ги на политиците, да ни върнат услугите - здравеопазване, образование. Затова трябва да има реалистичен бюджет, защото политиците ще трябва да решават две неща - първо, да направят консервативен бюджет, за да могат да се преследват икономическите цели на България и стабилната икономика, да дадат добра база за растеж, но трябва да мислят и как ще ги изберат пак, обясни Хампарцумян.

Цените на плодовете и зеленчуците като дойде сезона по естествен начин не само ще се успокоят, но и ще тръгнат надолу. Кой е казал, че трябва да ядем евтини зеленчуци посред зима, попита той.

Да се опитаме да стандартизираме и администрираме цени на хранителни продукти, е мисия невъзможна. Опитвано е в комунистическата система, но не работи добре, предупреди експертът.

Хампарцумян определи опитите да се наложи таван на цените и да се вкарат те в регулация чрез пуснатия сайт като: популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението, но резултатът в крайна сметка е, че цените са такива, каквито са.

Цената има най-различни компоненти - качество, удобство. Ако ще трябва за 20 стотинки да биеш 500 км - няма да се случи, коментира той новия сайт за сравняване на цените. Това ще е важно за някой студент, който пише курсова работа за цените, за научни и други цели, допълни той.

Истината е, че ние искаме ефективен пазар, а това означава висококачествени стоки, които конкурентно се предлагат и хората имат възможността да изберат. Защото хората са готови да платят премия за качество, обясни експертът.

Държавата трябва да контролира качеството - пестицид, нитрати, за което ние, потребителите, нямаме възможност да проверяваме, обясни Хампарцумян. Хубаво е в големия град да получим свежи земеделски продукти, но това не става от самосебе си.