Части от софтуерния код на социалната медийна платформа "Туитър" (Twitter) са били публикувани онлайн след голямо изтичане на данни, показват съдебни документи, предаде Ройтерс.

Компанията притежавана от Илон Мъск е поискала от Окръжния съд за Северния окръг на Калифорния да привика за обяснение представители на платформата за софтуерни проекти "Гитхъб" (GitHub), където е публикуван кодът с цел да бъде идентифицирано лицето, което го е споделило, както и предоставяне на данни за всички потребители, които може да са видели или изтеглили кода.

"Туитър" от своя страна, започна вътрешно разследване, съобщи в неделя "Ню Йорк таймс", позовавайки се на неназовани източници. Компанията подозира, че бивш служител може да стои зад изтичането, пише в. "Ню Йорк таймс" на фона на съкращенията, предприети от Мъск, който се освободи от около половината от общо 7000 служители на "Туитър" , след като пое ръководството на компанията миналата есен, предава БТА. 

Едно от основните опасенията на технологичния гигант, че кодът все още може да съдържа неидентифицирани слабости, които хакерите могат да използват, за да саботират платформата, според доклада.

Изтеклият код може да е бил публично достъпен преди повече от два месеца, тъй като акаунтът в "Гитхъб", който според "Туитър" е отговорен за изтичането, е имал последна активност на 3 януари.