Кметът Димитър Николов: Около 2500 души са
потърсили услугите му през последните 4 месеца

Документален филм за работата на енергийния офис в Бургас ще рекламира морската община в редица европейски държави. По него вече се работи и в скоро време ще е готов.

Енергийният офис отвори в началото на декември м.г. и се радва на голям интерес от потребителите.

“Повече от 2500 души са потърсили услугите на специалистите от откриването му до този момент. Ние изградихме този център, защото за нас е много важно

Бургас да е сред градовете, които се стремят към въвеждането на мерки за енергийна ефективност

в изпълнение на евродирективите за намаляване на въглеродните емисии”, каза кметът Димитър Николов при представяне на работата на енергийния офис пред партньорите от проекта за изграждането му.

Идеята на документалната лента е да представи енергийния офис на Бургас като добър пример за взаимодействие на местната власт, гражданите и бизнеса. Детайли от работата му, преди филмът да бъде показан в Европа, представиха зам.- кметовете инж. Чанка Коралска и Весна Балтина, както и експерти от общинската администрация.

Енергийният офис на Бургас е създаден в рамките на проект ComAct, финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС.

Филмът, който ще го представи в чужбина, ще покаже, че общината харчи разумно и ефективно европейските средства в помощ на гражданите.

Всеки делничен ден граждани и фирми могат да получат полезна информация в Културния дом на НХК.
Всеки делничен ден граждани и фирми могат да получат полезна информация в Културния дом на НХК.
От услугите на енергийния офис вече се възползват както жители на общината, така и хора от други области, които се интересуват от въвеждането на мерки за енергийна ефективност в своите жилища.

Сред тях има от Сливен, Ямбол, Стара Загора и Хасково, които в черноморския град получават ценни съвети и ги претворяват в домовете си. Сред потребителите на предлаганите услуги са и много представители на бизнеса.

Освен по програмата за въвеждане на мерки по енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в енергийния офис може да се получи информация за използването на енергия от възобновяеми източници като соларни панели и други инсталации.

Наскоро пилотно за Бургас общината засне всички покриви на града, за да даде ценна информация за живеещите къде е най-подходящо и рентабилно да се поставят слънчеви панели на сградите, които да намалят сметките за ток на гражданите.

Освен че се дават преки съвети на хората, в енергийния офис се

организират дискусии и обучителни семинари

както за граждани, така и за професионалисти. На тях се канят специалисти в сферата на енергийната ефективност и възобновяема енергия, които изнасят лекции и презентации.

Енергийният офис се намира в Културния дом на НХК и работи всеки делничен ден от 8,30 до 17,15 ч.

Мястото бе избрано, така че да е удобно за гражданите и да ги улеснява в максимална степен при търсенето на полезна информация по въпросите на енергийната ефективност.

Служителите приемат въпроси и по електронната поща.