Сърцевината на проблема с българските рибари, задържани в румънски води, стои в липсата на очертана граница между икономическите зони в Черно море на България и Румъния. Това коментира за Радио Варна адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

Припомняме, румънските власти започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния, трябва да се явят в Констанца днес, 5 април. Позицията на адвоката на рибарите е, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за запора на корабите.

Развитието на казуса очакваме днес. Според Владимиров да говорим за вина на рибарите, без да знаем е какво са обвинени, е риск.

Често се случва български рибари да навлязат в румънската икономическа зона, без да разберат. "От юг България има твърдо устроена граница на икономически зони с Гърция, на север Румъния има твърдо устроени граници на икономически зони с Украйна. Между Румъния и България обаче въпросът е висящ от 1980 г.", обобщи Владимиров.

Евентуално наличие на находища на нефт е сред причините за забавяне на изграждането на тази граница между икономическите зони между двете страни, посочи адвокатът.

Той апелира министерствата на външните работи в Румъния и България да решат този висящ спор между двете държави. "Става въпрос за 17 морски мили, които са спор между двете държави. Въпросът е елементарен", допълни Владимир Владимиров.

По думите му, ако ние приемем, че забраната на улов на акула се отнася само за румънските плавателни съдове, то тогава за тези, които идват от чужбина, трябва поне да има режим на уведомяване, категоричен е Владимиров.

Има няколко варианта за освобождаване на корабите. "Единият е нашата държава да предяви искане за замяна на обезпечително задържане на кораба чрез залог. Това може да бъде поискано и от собствениците на корабите. ", обясни юристът. Това може да бъде извършено по реда на Международната конвенция за арест на кораби, ако тя е приложима в Румъния, поясни той.