Доходите растат най-бързо в малки общини до София, Пловдив и Варна - например Божурище, Белослав, Куклен

Община Челопеч води за шести пореден път класацията по най-висока средна заплата в България. Според последните за момента налични данни - за 2021 г. средната работна заплата в тази община, която има едва 1776 души население, е 2930 лв. Това става ясно от публикуваната в четвъртък класация на Института за пазарна икономика, част от серията “265 истории за икономика”.

Шестото поред издание на класацията показва, че в топ 10 по заплати продължават да са основно два вида общини - такива, в които има голям работодател предимно в сферата на добивната промишленост и енергетиката, и такива, които се намират в периферията на голям икономически център от мащаба на София, Пловдив или Варна.

На второ място в класацията е община Козлодуй, следвана от Пирдоп и Столичната (виж инфографиката).

Откакто се прави класацията, има само една община, в която средната заплата за последната година пада

- ловешката Угърчин. През 2021 г. тя е 990 лв. месечно, докато в разгара на пандемията през 2020 г. е била 1151 лв., т.е. е намалена с 14%.

Но във всички останали 264 български общини тя се увеличава, като в някои ръстът е далеч по-голям от средното нарастване на заплатите в България, което за последната година е 11%.

В Столичната община например през 2021 г. средната заплата се е повишила с 12%, а в Пловдив - с 14.

Има общини, в които ръстът на заплатата се дължи на значителни промени в местната икономика

Например в Каолиново и в Кнежа годишният ръст е съответно 39 и 38 на сто. Приносът за това в Каолиново е на земеделието, а в Кнежа - на факта, че там точно през 2021 г. се е регистрирал голям производител на слънчогледово олио.

Още по-любопитно е сравнението на данните за последните 5-6 години - оказва се, че в 183 български общини, т.е. в над две трети от тях, ръстът между 2016 и 2021 г. е между 40 и 60%.

В това отношение има истински рекордьори. Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89 и с 97% за периода 2017-2021 г.

В Брезник например бяха направени инвестиции в добивната индустрия, а принос за това нарастване има и строителството. Налице е и ефектът от ниската база в началото -

в Брезник според класацията за 2016 г. средната работна заплата е била една от най-ниските в страната - едва 587 лв. През 2021 г. тя е вече 1264 лв.

Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст на заплащането за тези няколко години в рамките на 40-45%. Според института това се дължи и на новите работни места в дигиталната сфера. По принцип двата основни източника на повишение на заплатите в трите най-големи икономически центъра в страната са IT в самите големи градове и добивната индустрия, промишлеността и логистиката в периферията на тези центрове.

Три от общините в топ 10 по заплати са такива, в които най-големият работодател е в сферата на енергетиката - Козлодуй, Раднево и Гълъбово.

В града на атомната централа заплатите са толкова високи, че

област Враца през декември 2022 г. стана втората по средна работна заплата веднага след столицата

През 2021 г., за която се отнасят и данните на ИПИ, Врачанска област бе на трето място след София-град, и София - област.

В Раднево са седалищата на държавните “Мини Марица изток” и на ТЕЦ “Марица изток 2”, които заедно осигуряват работа на близо 10 хиляди души.

Гълъбово е общината, в която се намират два важни теца и една брикетна фабрика.

Мирково е много вероятно също да попада сред топ 10 по заплати,

но това е единствената община в страната, за която НСИ не дава данни. Причината е, че според Закона за статистиката, когато има само един икономически оператор в дадена сфера на дейност или в определена община, данните стават конфиденциални, тъй като от тях всеки би разбрал, че цифрите се отнасят само за този оператор. В Мирково се намира седалището на “Елаците мед” АД.