Потребителите в Турция може да получават природен газ от черноморското находище Сакария с отстъпка. Очаква се това да обяви утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по стартиране на доставките на черноморски газ, пише днес в. „Хюриет“ и БТА.

Ердоган, който снощи говори пред държавната телевизия ТРТ, каза, че на церемонията в четвъртък „ще обяви радостна новина“. Президентът не даде повече подробности.

Той съобщи, че Турция се подготвя за нови проучвания за газ в Черно море.

Церемонията за стартирането на доставките на черноморски газ в Турция ще се състои утре (20 април) в 20:23 ч.

Церемонията ще започне в този час като символ на 100-годишнината от провъзгласяването на републиката през 1923 г., посочва „Хюриет“.

Според турските власти газът от Черно море ще започне да тече към домовете на местните жители през първата седмица на май. Първоначално се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ дневно, т.е. от 3,4 млрд. до 4 млрд. куб. м годишно.

Планираше се доставките на черноморски газ за потребителите в Турция да започнат през март. Заради опустошителните земетресения в югоизточната част на страната през февруари обаче властите бяха принудени да преразгледат тези планове.