Европейският институт за иновации и технологии (EIT) стартира EIT Campus – единна платформа, която обединява всички възможности за обучение по предприемачество, иновации и технологии, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна.

Първите курсове, представени на онлайн платформата, са в областта на климата, храните, градската мобилност и суровините и подпомагат изграждането на умения за по-зелена и здравословна Европа. Инициативата ще обогати съдържанието си с над 250 курса в тематичните области, с които се занимава най-голямата иновационна екосистема в Европа.

EIT Campus е възможност за ученици, студенти и професионалисти, желаещи да разширят познанията си по различни теми, като във фокуса са иновациите и предприемачеството. Обучението служи като един от основните стълбове на подкрепата, която общността на EIT предлага на хиляди иноватори в цяла Европа. През последното десетилетие тя е разработила широка гама от образователни дейности, базирани на партньорства между университети, компании и изследователски центрове. От 2018 г. насам EIT е насочил над 350 милиона евро финансиране за обучения по предприемачество във всички общности на знания и иновации, които захранват следващото поколение европейски таланти.

Образователните дейности в EIT Campus ще предлагат услуги за ученици от средните училища чрез проекта EIT Girls Go Circular, който се ангажира да помогне на младите момичета да развият технически и предприемачески умения, свързани със зеления и цифров преход. Чрез EIT Label студентите ще имат възможност да се включат в над 60 магистърски програми, разработени с 200 университета, активни в мрежата на EIT. За професионалистите се предлага разнообразие от курсове и семинари, а университетите могат да участват в качеството си на регионални двигатели на иновациите.

Към момента 50 проекта, включващи над 290 институции за висше образование и 300 неакадемични организации, са част от Инициативата за висши учебни заведения на EIT. Само през изминалата година са обучени над 9900 студенти, академичен и неакадемичен персонал и са подкрепени над 310 стартиращи и разширяващи се предприятия. Програмите с етикет EIT гарантират, че обучаваните ще усвоят умения и компетенции в областите творчество, иновации, предприемачество, проучване и лидерство.

Очаква се онлайн порталът на EIT Campus да започне да функционира с пълния си капацитет в средата на тази година.