Хърватският премиер Андрей Пленкович присъства във вторник на откриването на Международния икономически панаир в Мостар, Босна и Херцеговина, като обяви по-нататъшна подкрепа за Сараево, съобщи ХИНА.

"Смелите решения по отношение на назначаването на новото правителство създадоха рамка за напредък, развитие и по-нататъшна интеграция с Европейския съюз. Формирането на правителството на Федерация Босна и Херцеговина е страхотен сигнал към бизнеса, към трите съставни народи и всички останали, че Босна и Херцеговина е изправена пред период на интензивен напредък“, заяви хърватският премиер.

Хърватският премиер обяви по-тесни връзки с Босна и Херцеговина, като каза, че "Хърватия е стратегически партньор на Босна и Херцеговина както в политическо, така и в икономическо отношение".

Той изрази очакване, че двете страни скоро ще бъдат свързани с газопровод на юг и обяви съвместно заседание на двете правителства за 20 юни в Загреб и по-нататъшна подкрепа за проекти на босненските хървати, включително за Университетската болница в Мостар.

Тази година страна партньор на панаира е Израел, чийто премиер Бенямин Нетаняху се обърна към присъстващите чрез видео връзка. Той каза, че Израел и Босна и Херцеговина ще продължат да развиват отношенията си и че Босна и Херцеговина ще продължи по пътя на прогреса, пише БТА. 

На тазгодишния панаир над 750 изложители от 30 държави представят своите продукти и услуги, включително няколко десетки компании от Хърватия, отбелязва ХИНА.