Четирима от десет шофьори вярват, че не използват колите си по най-добрия начин, защото са объркани от технологии като круиз контрол, автоматизирано паркиране и спиране.

Въпреки че почти три четвърти (73%) от анкетираните се описват като технически разбиращи, 31% казват, че не се чувстват комфортно и безопасно, използвайки някои от модерните джаджи в собствените си превозни средства.

Изследването е поръчано във Великобритания от Hyundai, който също създаде тест, за да разкрие неизползвания потенциал на съвременните технологии в новите автомобили и да даде на водачите знанията, от които се нуждаят, за да направят изживяването се в колата по-приятно.

Повече от една трета (68%) от анкетираните 500 собственици, които притежават кола на по-малко от две години, признават, че им е трудно да разберат напълно всичко, което колата им може да направи, от спортен режим и електронна ръчна спирачка до Bluetooth връзка или безжична връзка със смарт телефон, телефон.

Повече от половината шофьори (55%) твърдят, че дори не са осъзнавали, че колата им има определени функции като помощ при завой (18%) или предупреждение за мъртва зона (19%) и са им отнели поне шест месеци, за да ги открият.

20 модерни технологии в автомобила, които най-объркват шофьорите:
Круиз контрол
Помощ при паркиране
Свързване на различни Bluetooth устройства
Спортен режим
Помощ при оставане в платното за движение
Асистирано спиране
Различни позиции на превключвателя за фаровете за мъгла
Безжична връзка/зареждане на смартфон
Електронни ръчни спирачки
Сателитна навигация
Подгряване на волана
Контрол на климатика
Гласово активиране/разпознаване
Откриване на мъртва зона
Дистанционно стартиране на двигателя
Камера за обратно паркиране
Автоматично стартиране на автомобила
Предупреждение за мъртва зона
Масажни седалки
360 градусова камера