В проектът на инвестиционната програма за 2023 г. е предвидено да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, за проектиране и укрепване на моста.

Това съобщи регионалният министър Иван Шишков по време на парламентарният контрол в НС.

От думите му стана ясно, че последната основна рехабилитация на съоръжението е била направена през периода 2016-2020 г. и добави, че в АПИ няма готови технически и технологични проекти за неремонтираната част изготвени по предишни години. 

"Целта на обществената поръчка ще е изготвянето на технически проект за необходимите строително-монтажни дейности и изпълнение на ремонта, с цел подобряване на състоянието на моста", посочи Шишков. 

"В основа на направен оглед и становище от Института по пътища мостове, изпълнителят ще предостави технически доклад с проектопредложение за съоражението. След разглеждане на доклада, проектирането ще продължи с изработване и съгласуван подробен технически проект за неотложна ремонтно-възстановителна работа. 

Шишков коментира, че общината носи отговорност са тротоарът, парапетите, перилата и тролейбусните стълбове по трасето.

"Мостът попада изцяло в урбанизирана територия в град Врана. През настоящата година АПИ и община Варна са подписали протокол за съвместно финансиране, съгласно който текущото съоръжение се поддържа от общината, а АПИ участва дялово", каза министърът.

Това се отнася само и единствено към текущото поддържане на съоръжението и не е свързано с бъдещи ремонтни дейности, добави той.