Общините у нас участват в капитала на над 580 търговски дружества. Това съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ), който за първи път публикува информация за всички търговски дружества и предприятия, собственост на българските общини. На едно място са събрани данни за търговските дружествата с общинско участие в капитала между 0 и 100%, както и за създадените общински предприятия. Представени са финансови показатели за 2020 и 2021 година, данни за броя на заетите в тях, основният предмет на дейност по отрасли, размера на активите им и др. формация за търговските дружества и предприятия, собственост на българските общини публикува ИПИ. 

Информацията е събрана чрез заявления за достъп до обществена информация, изпратени до общините и е допълвана чрез преглед на публично достъпни регистри като Търговския регистър, Булстат регистър и публични регистри на общините.

Според данните общините участват в капитала на над 580 търговски дружества. Общинските предприятия, създадени по закона за общинската собственост, са над 260. Общият размер на активите на търговските дружества надхвърля 7 млрд. лв., а заетите в тях са над 36,7 хиляди. Данните показват, че около две трети от дружествата отчитат печалба през 2021 година. Общите разходи на общинските предприятия през този период са над 254 млн. лв., а в тях работят 14,4 хиляди души. Отбелязва се още, че дейността на търговските дружества и на общинските предприятия покрива почти целия спектър на стопанските отрасли, като те доминират в здравеопазването, ВиК услугите, транспорта и осигуряването на чистотата. Отделни общини притежават малки дялове в акционерни дружества като банки, газопреносни мрежи, стокови борси, спортни отбори.

Анализът е изготвен по проект на ИПИ "Общинските дружества в действие – инвентаризация, анализ и препоръки за по-добро управление" в рамките на Оперативна програма "Добро управление".