"Главболгарстрой" създаде регионален център в България, който акцентира върху важността от това да се рециклират строителните материали, както и повторната им употреба. Той се създава като част от MOBICCON-PRO - международен изследователски проект в сферата на кръговата икономика в строителството, който се разработва и развива от консорциум от 10 европейски организации, начело с ГБС.

Проектът е одобрен за финансиране по програма “Хоризонт Европа” и в него участват още Датският технологичен институт, Европейската федерация на строителната индустрия ФИЕК, Университетът CY Cergy Париж, IDEA Consult Белгия, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, община Пирот в Сърбия, Институтът за икономическа политика и общините Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд, които подкрепят проекта.

В четвъртък към проекта се присъедини и Камарата на строителите в България. 

"Темата за преходът към кръгова икономика е глобално предизвикателство, поради нарастващото потребление в световен мащаб, обществото е изправено пред недостиг на основни ресурси", каза изпълнителният директор на ГБС Албена Ангелова. Поради това било изключително важно да се рециклират строителните материали и да се използват повторно, тъй като секторът е отговорен за над 37% от общото генериране на отпадъци. "Настоящата цел на ЕС е да се трансформират различни индустрии, за да се намали генерирането на отпадъци. Сред многото икономически сектори, които се очакват да допринесат за това, строителният е един от най-обещаващите", посочи Ангелова.

"Идеята е със създаването на центъра да съберем всички ангажирани в процеса страни и да се коментира непрекъснато възможността за рециклиране и зелено строителство", каза заместник изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Пламена Ненкова по време на конференция на която бяха представени иновативни решения за екологично строителство. Ненкова добави, че центърът ще обедини всички съседни страни, и ще се ползва като електронна платформа за търговия, където да се представя информация за наличните продукти, произведени чрез рециклиране, които да достигат до пазара.

Центърът ще обедини и компании, неправителствени организации, представители на академичните среди, действащи в посока на зеленото бъдеще, които отговорно използват строителните материали. В него активно участие ще вземе и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Ненкова допълни, че от неправителственият сектор ще предложат промяна на законодателната рамка, за да може да се поощрява все повече ползването на рециклираните материали в строителството. Тя уточни, че съвсем скоро за този център ще бъде изградена и административна сграда, която ще се намира на площадката, където първоначално ще бъдат установени инсталациите за рециклиране.

Ненкова представи и първата мобилна пилотна инсталация за рециклиране на строителни материали, която е част от техниката, с която работи ГБС. Следващата стъпка е използването на допълнителни процеси, които ще спомогнат от инсталацията да излизат и иновативни строителни продукти.

650 хиляди тона строителни отпадъци се генерират годишно в Брюксел, който е приблизително с големината на София, съобщи Дейвид Моник от белгийската IDEA Consult, която също е партньор по проекта MOBICCON-PRO. В Белгия оползотворяването на материалите при разрушаване на стари сгради не е задължително. Моник е на мнение, че нормативната уредба трябва да уреди този въпрос на европейско ниво и то чрез икономически стимули.

"Главболгарстрой" представи създаването на регионален център за зелено строителство.
"Главболгарстрой" представи създаването на регионален център за зелено строителство.
Към проекта се присъедини и Камарата на строителите в България.
Към проекта се присъедини и Камарата на строителите в България.