Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка, които се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар, предаде Асошиейтед прес.

"Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни", заяви той при откриването на срещата пред южноамериканските си колеги, от които отсъстваше само президентът на Перу, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Бразилският президент призова за засилване на икономическата, културната и социалната интеграция на страните от Южна Америка. Той предложи също да се създаде регионален енергиен пазар, както и да се предприемат координирани действия за справяне с климатичните промени.

Бразилският държавен глава съжаление, че през последните години интеграцията на страните от Южна Америка е била прекъсната от консервативни правителства и че идеологическите разделения са подкопали предишния опит сътрудничество.

Създаденият през 2008 г. Съюз на южноамериканските нации (UNASUR), който беше инициатива на президенти от левицата, се провали, след като в няколко държави бяха избрани десни правителства.

Днешния форум в Бразилия бе първата среща на върха на южноамериканските лидери за повече от 10 години насам.

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс