Високите цени на гръцките острови отблъскват дори платежоспособните туристи, съобщи БНР. Европейците вече се пренасочват към алтернативни дестинации като Мексико.

Изненадващо за туристическия сектор тази година резервациите за най-скъпите гръцки острови - Миконос и Санторини, са намалели с около 20%. Цените нямат никаква връзка с реалността и дори туристите, които имат възможност да платят за почивка на тези острови, се отказват, защото смятат, че туристическият сектор вече “изнудва клиентите”, коментират както хотелиери, така и собственици на заведения.

Традиционните от години посетители на тези острови се пренасочват към Мексико или френското крайбрежие, където цените също са високи, но донякъде логични, обясняват ситуацията европейски туристически агенции.

За шест нощувки в 5-звезден хотел в Миконос например през август, когато е сезонът там, цените за двама души варират между 5 и 21 хил. лева. Най-евтините варианти са около 2000 лв. В сравнение с един от най-известните мексикански крайбрежни градове - Канкун, цените в Миконос са внушително по-високи. 5-звезден хотел за същия брой нощувки и хора би струвал най-много 15 хил. лева. Масово обаче се намират места за настаняване, които излизат около 1000 лв. Най-бюджетният вариант, който предлагат на южноамериканското крайбрежие, е на палатки, като целият престой би струвал едва 92 лв.

Хотелиерите от Миконос и Санторини не се надяват, че чуждестранните туристи ще бъдат заменени от гърци, защото тези острови от години не са достъпни за местните.

Единственият изход е да се регулират цените, а не да се покачват, докато има търсене, смятат експерти в туристическия сектор.