• Среднозреещите сортове засега са добре, от тях се очакват до 800 кг
  • До 1 лв. на кг искат берачите, изкупвачите ще дават до 1,50-2 лв.

Закъсняла и вероятно по-слаба реколта от череши ще има тази година в Кюстендил - областта, известна в страната като царство на сладкия червен плод.

“Предишни години по това време вече ранните череши бяха обрани. Сега закъсняват с около две седмици. Времето е неблагоприятно. От април, май, юни досега всеки ден вали дъжд.

Напоследък пък се редуват жарко слънце и изведнъж силен дъжд. Падна и градушка, сутринта имаше и мъгла, което е нещо необичайно за това време на годината. Това тотално съсипва плодовете.

Късните сортове са зелени и са напукани

Тази година още не съм брала”, разказва Елена Атанасова, кмет на бобовдолското село Шатрово, която има наследствена градина.

Преди години първите зрели плодове са били готови около средата на май и заради това и един от ранните сортове носи името “11 май”. Сега обаче това не е така и селскостопанските производители забелязват, че климатът все повече се променя.

Заради дъждовете през пролетта по времето на цъфтежа не е имало достатъчно летеж на пчели, което е довело до недобро опрашване.

На места до 50% от плодовете не са опрашени и дървото ги изхвърля. Сега пък слънцето не е достатъчно и освен че зреенето закъснява, възможно е и черешите да не натрупат необходимите захари и киселини и плодовете може да не са достатъчно сладки.

Хладното и дъждовно време води до развитие до болести и насекоми и затова тази година се налага стопаните да пръскат с препарати по-често.

“Черешата е плод, който не обича вода. По време на земетресението в Перник през 2012 г. тук изби подпочвена вода и изсъхнаха доста дръвчета. Дъждовете тази година буквално съсипаха всичко.

30% от ранните и късните сортове са унищожени,

едва ли ще имаме повече от 200 кг от декар. Среднозреещите засега са добре, от тях очакваме до 800 кг. Като гледам прогнозите за следващите 10 дни, пак го дават дъждовно - климатът много се промени в последните години.   И в черешовата  градина от 180 дка на Росен Тодоров в село Лиляч още не е започнала беритбата. “Зреенето  закъснява  с около 15 дни”, казва той.

И в черешовата градина от 180 дка на Росен Тодоров в село Лиляч още не е започнала беритбата. “Зреенето закъснява с около 15 дни”, казва той.

Преди време от едно дръвче сме брали и до 200 кг, стигали сме до 2 тона от декар”, допълва Благой Благоев, председател на кооперацията в Шатрово, която има около 1000 дка череши.

От няколко дни са влезли берачи в градините. Пристигнали са бригади с около 100 души от Сливенско, които всяка година идват в Шатрово. Не успяват обаче и да берат продължително време, а само по 3-4 часа на ден.

Сутрин е мокро и влизат към 11 ч, работят докъм 15 ч, защото всеки ден следобед вали. По 70-80 ст. на кило получават работниците. Кооперацията продава плодовете за преработка на фабрика в Пловдивско, която ги изкупува по 1,20-1,50 лв.

Когато се бере за прясна консумация, работниците искат по лев, защото трябва да са по-внимателни и изискванията за плодовете са по-високи. Средният берач обира до 80 кг на ден, което зависи от големината на плода, сръчността на работника, колко часа се труди и дали се налага ползването на стълба.

Проблем с работната ръка има от години. Трудно се намират хора, защото в района масово са заминали в чужбина.

“За месец човек може да си изкара 2-3 хил. лв., но и на малкото останали млади не им се работи. Дойдат един ден, на другия ги няма. Как да се разчита на тях”, казват стопани в Бобовдолско.  

Не всички собственици на градини успяват да намират лесно пазар за продукцията и често са притиснати от прекупвачи и приемат по-ниски цени.

Проблемите с реализирането на черешовата реколта са от години. С ранните сортове е по-лесно, защото те не са големи площи и хората ги реализират по пазарите.

Земеделците с по-малко декари разчитат и на продажба за прясна консумация - товарят бусове за столичните пазари, но вътрешният пазар не може да поеме цялата продукция.

В района има само 2-3 предприятия за сушене и за пулп,

а те имат определен капацитет за изкупуване и последваща реализация и не могат да поемат всички количества. Допреди 3-4 г. идвали стотици румънски бусове и изкупували, но вече се отказали.

Разходите за декар черешови насаждения са около 700 лв. Цената на торовете е 2000 лв. на тон, като за 1 дка отиват около 100 кг, или 200 лв.

“Миналата година торихме, тази година - не заради скъпите торове. Имаме си машини и четирима трактористи. Вярно е, че поне тази година горивото падна с 1 лв. на литър до 2,50 лв., но пък разходите за амортизации се увеличават”, казва шефът на кооперацията в Шатрово.

Обичайно градините се пръскат по 4-5 пъти на сезон, но сега заради дъждовете се наложило да се пръска 8 пъти срещу гниене и развитие на насекоми.

Препаратите са с увеличени цени около 30%.
Благоев признава, че ако не са субсидиите, трудно ще оцелеят. За стопани с градини до 300 дка субсидията е 180 лв. на декар. За по-големите площи е 95 лв. на декар. Това не е справедливо разпределение, смята стопанинът.

Около 17 хил. дка са черешовите градини в Кюстендилско, с общ добив към 5000 тона, но интересът към отглеждане на този плод намалява.

Някои се преориентират към засаждане на сини сливи, които са по-лесни за прибиране и имат сравнително добре гарантиран пазар.

“Всичко върви нагоре като цени от година на година. Само изкупната цена на черешите се върти около 1-2 лв. Накрая, като теглим чертата, или сме на загуба, или едва покриваме разходите.

Инвестициите трудно се връщат. Една череша дава плод на петата година. Пълна плодовитост стига чак на десетата-дванадесетата година”, коментират в Кюстендилско.

От 12 юни 170 полицаи охраняват градините от крадци

Около 170 полицаи и служители на Жандармерия и Гранична полиция ще бъдат ангажирани по охрана на черешовите масиви в Кюстендилска област от 12 юни, съобщи началникът на Охранителна полиция в ОД на МВР комисар Васил Паргов.

Изграждат се контролни пунктове, на които ще се следи за транспортиране на нерегламентирана продукция. Ще се проверяват колите, превозващи череши, за произхода на плодовете.

Ще се следи след 20 ч в градините да е преустановена работата, за спазването на правилата за наемането на работници по прибиране на реколтата и извозването им от градините, за работното време на пунктовете за изкупуване.

В общините Кюстендил, Невестино и Бобов дол, където са най-много градините, вече са уточнени местата за тези пунктове.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов определи със заповед брането на черешите да става от 7 до 20 часа, а изкупуването - от 9 до 22 часа. При наемане на берачи собствениците или ползвателите на черешови масиви са задължени да осигурят непрекъснато техен представител, който да придвижва работниците от и до изходния пункт.