Настояваме за спешно приемане на нов държавен бюджет за 2023 г., каза за БТА вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов. По думите му удължаване на стария бюджет за 2022 г. е временна мярка.

При новия бюджет за 2023 г. ще очакваме увеличение на заплащането на всички работещи в бюджетната сфера, каза Капитанов. И добави, че искането на синдикатите е за такъв размер на заплатите, който да компенсира инфлацията у нас. Капитанов посочи, че става въпрос за работещите в образованието, здравеопазването и др.

Относно евентуални стачни действия, вицепрезидентът на КНСБ каза, че хората на места са дали предупреждение за протестни действия, ако исканията не се изпълнят.

Всичко ще се реши от това какъв редовен бюджет за 2023 г. ще бъде предложен, отбеляза Капитанов. Той каза, че предстои КНСБ да направят форум, на който да обобщят исканията си, предаде БТА. 

По-рано синдикатите в МВР и министърът на вътрешните работи Калин Стоянова проведоха среща. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите от около 15%, каза Станков. Попитан дали тези пари са предвидени в бюджета на министерството, той отговори, че това зависи от финансовото ведомство.

Както БТА информира, преди обяд днес парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар. удължителен закон за държавния бюджет, бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2022г. Срокът, в който ще действат разпоредбите, е до 31 юли т.г.

Новият финансов министър Асен Василев вече обяви, че в целта в проектозакона за държавния бюджет за 2023 г. е дефицитът да е 3%.