Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ "Белене" бъде осъществена, тя ще се случи на цена, не по-ниска от тази, която страната ни у платила за тях. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева. Тя определи идеята за продажба на реакторите на Украйна като "решение, което изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него".

"Решението е в посока на това да не продаваме на цена, по-ниска от тази, на която сме ги придобили. Известно е че проектът Белене е корупционен, комисионен и е един от инструментите за влияние на Русия в българска енергетика и създаване на зависимост. Няма стратегически инвеститор за този проект, това е доказано през годините. Няма и икономическа логика за това. В същото време реакторите са нужни на украинците, за да могат да завършат атомната си централа и ние сме единственият възможен вариант за тях. Така че това решение изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него. България няма интерес от Белене, развиваме 7-и и 8-и реактор в Козлодуй, така че по отношение на стратегията за базовите ни енергийни мощности, позицията ни е ясна и решението е да получим не по-малко от това, за което са придобити тези реактори", посочи тя.

Относно обсъжданата програма за предоставяне на стари боеприпаси от БА на Украйна и замяната им с нови, Цонева коментира, че 3-годишната програма е направена така, че да не поставя под риск способностите на Българската армия.

"Това е много, много по-чист вариант от този, който до момента се прилагаше - да търсим заобиколни пътища, да не казваме какво правим и от това да печелят посредници. С едно солидно мнозинство в деня на визитата на Зеленски се приеха решения за военна помощ, което показва, че изпълнителната власт и България се връщат на пътя към евроатлантическата принадлежност. На първо място - подкрепата за присъединяването на Украйна към НАТО и решението старите снаряди на Българската армия да бъдат продадени, а за Българската армия да бъдат направени нови доставки. Така ВМЗ-Сопот ще може да преодолява посредниците по пътя на продажбата на снаряди, защото от момента на избухването на войната досега са изнесени снаряди за над 5 млрд., а посредниците взимат поне по 20% отгоре. Това сега ще бъде прекратено.

Посещението на Зеленски идва да покаже, че България значително помага за отбраната на Украйна. Това беше най-силният знак за това, че ние сме страна, която има огромно значение по отношение на изпращанвето на боеприпаси, свързани със защитата на независимостта на Украйна и нейната способност да се брани от агресията на Русия", посочи Цонева.