Ще може да се сече и без книжка за резачка

15 кубика ще бъде максималното количество евтини дърва, които може да ползва домакинство за зимата. Количествата се осигуряват от държавни или общински гори, но не могат да се продават.

Това са част от промените, които приеха депутатите в Закона за горите, на първо четене в петък. Вносител на новите текстове е Ализан Яхова и нейни колеги от ДПС.

В момента допустимото количество дървесина за семейство е до 10 кубика. Това ограничение и наредбата към закона обаче

предизвикаха недоволството на хората,

особено сред тези, които живеят във високопланинските райони. Там отоплителният период е значително по-дълъг, което води до използването на повече дървесина.

“Миналата седмица жители на Доспат излязоха на протест именно заради това. Тези 10 кубика, особено за хора, които живеят в планинските райони, са крайно недостатъчни. Затова бързаме да приемем тези промени, защото на някои места вече се сече. В гората не се влиза през септември, започва се от юли-август. Искаме да осигурим спокойствие на хората през настоящия отоплителен сезон”, обясни Ализан Яхова.

По време на протеста хората се оплакаха, че заради малкото количества дърва ще им се наложи да търсят от свободния пазар, където цените са високи. Миналата зима кубик букови дърва стигна 180 лв., а иглолистните удариха 130 лв., посочиха протестиращите.

Друг голям проблем се явява и необходимостта от удостоверение за работа с резачка, което се изисква, за да могат физическите лица самостоятелно да извършват добива на дървесина.

Яхова обясни, че с новите промени се

предлага това изискване да отпадне

Според нея в Родопите във всяка къща има резачка. Хората там казвали, че сегашните изисквания ги затрудняват. Тези, които нямат удостоверение, не можели да секат в гората, а изкарването на документа било скъпо. Другият вариант бил да се плати на някого, който има удостоверение, което също изисквало допълнителни средства. Заради това сега изисквнето се отменя.

Третата промяна засяга сроковете за подаване на заявления за дърва. В сега действаща наредба той е до 31 март всяка година. Докато обаче информацията се обработи и подаде от общините до държавните горски стопанства, срокът ставал 31 май.

Според вносителката има много хора, които през лятото не са си по родните места, ходят да работят в чужбина, или са на почивка. Когато се върнат, те вече са изпуснали сроковете.

Затова депутатите приеха, че

заявки за дърва могат да се подават и след изтичането на дадения срок

По този начин щяла да се избегне неравнопоставеността спрямо другите, пише в мотивите на законопроекта.

Изменя се и още един срок. В момента има задължение горските стопанства и общините ежегодно до 31 януари да публикуват на интернет страниците си информация откъде ще се добива дървесина и определените количества. Този срок се удължава с месец - до края на февруари.

Мотивът за това е, че през януари е най-тежката част от зимния период, когато пътищата са труднопроходими, което правело невъзможно събирането на информация за възможностите за добив на дърва.