Русия ползва зърното като оръжие, заяви полският министър на селското стопанство Роберт Телус по повод на оттеглянето на Москва от сделката за превозване на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс и БТА.

"Със сигурност Русия ползва зърното като оръжие, това се случва за пореден път", казва Телус и призовава ЕС да помогне за подобряването на логистиката, тъй като се очаква украинското зърно да се насочи към полските граници след прибирането на новата реколта.

Министърът заяви, че Полша е готова да подобри превоза на зърно през територията на страната, като се очаква обемите да нараснат постепенно. "Имаме желание да осигурим ефикасен транзит. Прибирането на реколтата точно започна и износът ще расте. Трябва да накараме ЕС да ни помогне да подобрим инфраструктурата", допълни той.

Телус ще посрещне утре колегите си от България, Унгария, Словакия, Румъния и Молдова. Той заяви, че Варшава настоява за удължаване на ембаргото върху внос на украинско зърно в страната и след договорения засега краен срок 15 септември.

Фермерите от въпросните страни се оказаха през миналата година под сериозен натиск от евтиното украинско зърно и в резултат някои столици наложиха забрана на вноса му. Впоследствие Брюксел прие забраната за внос на украинско зърно в страните, с които Украйна граничи. Разрешено остава засега само транзитното му преминаване.