Изграждането на нова индустриална зона край града е приоритет за Министерството на икономиката и индустрията

Днес в индустриалната зона на Стара Загора бе открит нов завод на нидерландската компания "Nedschroef" за студено формирани крепежни елементи за автомобилната и авиационната индустрия и за метални части. Инвестицията е за 50 милиона лева, новите работни места ще бъдат 300 с пълното разгръщане на проекта.

Заводът е проектиран и изпълнен от германското подразделение на дружеството. Работните помещения са върху 30 декара, но те могат да бъдат разширени върху още над 35. Изпълнителният директор на нидерланската компания Пол Редтс, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров /отдясно наляво/ по време на откриването на новия завод.
Снимка: Ваньо Стоилов

Изпълнителният директор на нидерланската компания Пол Редтс, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров /отдясно наляво/ по време на откриването на новия завод. Снимка: Ваньо Стоилов

Компанията съществува от 1894 г. и в момента в нея работят 2300 души в 11 страни на света, съобщи нейният изпълнителен директор Пол Редтс. Любопитното е, че "Nedschroef" произвежда сама и машините, на които след това се изработват елементите.

Фирмата е избрала да дойде в Стара Загора, тъй като в града има достатъчно висококвалифицирани работници и добра локация, а местната власт е оказала пълно съдействие на инвеститорите.

"С всеки един такъв проект, който откриваме, сме една стъпка напред към технологичната модернизация на България." Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който присъства на церемонията по откриването на завода. Официалните гости вдигнаха наздравица за успеха на новия проект.
Снимка: Ваньо Стоилов

Официалните гости вдигнаха наздравица за успеха на новия проект. Снимка: Ваньо Стоилов
Изпълнителният директор на нидерландската компания "Nedschroef" Пол Редтс представи пред гостите нейната визитка.
Снимка: Ваньо Стоилов
Изпълнителният директор на нидерландската компания "Nedschroef" Пол Редтс представи пред гостите нейната визитка. Снимка: Ваньо Стоилов

Министърът допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия на Фонда за справедлив преход.

"Това, което искаме да кажем като институция, е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стара Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво" каза още министър Богданов.

Той съобщи, че основен приоритет на министерството е и изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който в момента е към Държавната консилидационна компания, такъв проект вече се разработва. Очакванията са той да бъде готов до края на годината, сред което ще започне изграждането на инфраструктурата. "Национална компания "Индустриални зони" ще е операторът и структурата, която съвместно с общината ще развие такъв терен, защото общината има нужда от развитие на нови индустриални зони, подготвени терени", допълни Богданов.

"Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока. Бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента - големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България", каза още министърът на икономиката и индустрията.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров уточни, че новата индустриална зона ще бъде в района на бившото летище - нещо, за което общината настоява отдавна. И за него съобщеното днес от министъра се оказа добра новина. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров /вдясно/ беше щастлив да чуе от министър Богдан Богданов,  че за държавата ще бъде приоритет изграждането на нова индустриална зона около града.
Снимка: Ваньо Стоилов

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров /вдясно/ беше щастлив да чуе от министър Богдан Богданов, че за държавата ще бъде приоритет изграждането на нова индустриална зона около града. Снимка: Ваньо Стоилов