• Промените само две - 780 лева ще е втората година от майчинството, толкова ще са и минималните осигуровки 

Рекордните 21,794 млрд. лв. ще бъдат разходите на държавното обществено осигуряване през тази година. А само за пенсии ще бъдат платени 19,168 млрд. лв. Това приеха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на проекта на бюджет на ДОО.

Въпреки огромните разходи няма да има нови мерки. В парите влиза увеличението на пенсиите с 12% от 1 юли  бяха увеличени този месец с 12% по швейцарското правило.

Депутатите приеха единствено обезщетението за майчинство през втората година на майчинството да се вдигне от 710 на 780 лева. Другата промяна е минималните осигурителни вноски също да са 780 лв. 

Депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане" до края на годината да не бъдат правени осигурителни вноски в частните пенсионни фондове, а целият размер на осигуровките да влиза в държавния бюджет. В момента за родените преди 1 януари 1960 г. цялата вноска от 17,8% върху заплатите на работещите в условията на първа и втора категория труд отива в държавния бюджет. А за родените след тази дата осигурителната вноска за хазната - 12,8%, а още 5% - в частен пенсионен фонд. По този начин в ДОО ще влизат по 185 млн. лв. месечно, което прави почти 1 млрд. лв. до края на годината, изчислиха от партията.

Не бе прието предложението на ДПС платеният и неплатен отпуск за майчинство да се признават за действителен трудов стаж и при пенсионирането с непълен стаж - при навършване 67 г. с минимум 15 г. действителен стаж. НОИ са категорични, че това не е правно основана, противоречи на международните принципи и освен това ще създаде и прецеден, защото по този начин ще се признават и отпускът по болест.

Отхвърлено бе предложението на ДПС минималният осигурителен доход за земеделските стопани да остане на сегашното ниво от 710 лв., вместо да се вдигне на 780 лева. В моментна около 24 500 души се осигуряват като земеделци и тютюнопроизводители, като през първото тримесечие приходите от осигурителни вноски са 9 млн. лв. това е незначителна част от приходите от осигурителни вноски, но това поставя в неравнопоставеност останалите самоосигуряващи", обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов пред бюджетната комисия. Той съобщи, че средните осигуровки в тази група са 718 лв., което е само със 8 лева повече от минималните. 

Около 100 хил. земеделски производители са в сивия сектор и ако прага се вдигне се опасяваме, че техния брой ще се вдигне, обясниха от ДПС.

Не бе прието предложението на БСП обезщетението през втората година от майчинството да бъде увеличено от 710 лв. на 850 лв. От НОИ обясниха, че това е неприемливо предложение, защото през първата година майчинството е 90% и по този начин ще има неравнопоставеност. Така на второ четене мина втората година от майчинството е 780 лв.

Отхвърлено бе и предложението на пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят с тежестта на стажа от 1,35. Това е най-скъпото ни предложение около 1 млрд. лв., но е свързано с връщането на справедливостта на пенсионната система, обясни Румен Гечев от БСП.

Причината е, че през декември 2021 г. пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година осигурителен стаж от 1,35. В началото на миналия месец пък над 900 хил. пенсии бяха вдигнати с новото модифицирано швейцарско правило, което отчита ръста на осигурителния доход или инфлацията за всяка година, но със стара тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през различни години, отново са с различни коефициенти за осигурителния стаж - от 1 до 1,35.

Предложението ще важи за пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., защото от тази дата действа именно коефициент от 1,35 за всяка година.

Социалистите искаха и пенсионираните учители да получават добавка от 0,5% вместо сегашните 0,33%. Това касае около 30 хил. души и за пет месеца ще струва 13,5 млн. лв.