Коридор VIII е проект от стратегическо значение за България, Италия, РСМ и Албания. Това каза заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от МВнР.

Изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия растеж и сигурността, каза Габриел.

Габриел участва в четиристранна министерска среща в Бриндизи, Италия, посветена на регионалното сътрудничество и изграждането на Европейски коридор VIII. В срещата, домакин на която бе Италия, се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания и на Република Северна Македония (РСМ) - Олта Джачка и Буяр Османи.

Коридор VIII ще даде нови възможности за младите хора и ще допринесе за създаването на иновативни хъбове, превръщайки региона в място за развитие на пробивни технологии и предприемачество от ново поколение, заяви още вицепремиерът Габриел.

По думите ѝ транспортната свързаност е от ключово значение за регионалното сътрудничество, икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции. "Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на инфраструктурата на Коридор VIII. Това е проект от стратегическо значение за България, Италия, РСМ и Албания, тъй като допринася за процеса на сближаване на Западните Балкани с ЕС и насърчава сътрудничеството между страните от региона и хората“, коментира Мария Габриел.

Коридор VIII е важна транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като преминава през Албания и РСМ. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да подобри европейската и регионална инфраструктурна свързаност, отбелязват от МВнР.

Министрите посочиха важността на инициативата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Поставен бе и акцент върху съвместни и координирани усилия за справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията. Габриел благодари на италианския външен министър Антонио Таяни за силната подкрепа за присъединяването на България към Шенген без повече забавяне.

Резултат от днешната дискусия бе решението за няколко срещи между четирите държави – годишна политическа среща, годишен бизнес форум, среща на важните по трасето на проекта градове и редовна дискусия в този формат в рамките на Срещите на върха на НАТО.

Коридор VIII е стратегическа инфраструктура между Адриатическо море и Черно море, платформа за увеличаване на политическия диалог и икономическото сътрудничество между страните от региона.