Забраната за внос на украински слънчоглед се оказва проблем за бранша, призна пред Нова телевизия Яни Янев от Сдружението на производителите на растителни масла. "Ние предупредихме още преди въвеждането на забраната, че тя няма да окаже ефект на цените на слънчогледа в България, но сами да внесем суровина на пазарни цени. 3 месеца и половина след въвеждането, цените на слънчогледа на вътрешния пазар се коригираха с 100-150 лв, надолу. Ни сме директно свързани с външния пазар", обясни той. И изтъкна, че колегите му разчитат изцяло н българския слънчоглед. 

Капацитетите на преработвателите обаче са нараснали сериозно, а мощностите са от 3-3,5 млн тона. Отделно се е развила и преработката на белен слънчоглед. "Освен български слънчоглед разчитаме и купуваме сериозни количества от Украйна", изтъкна Янев. 2020 г. са внесени около 820 хил. тона например.

Според него основните количества български слънчогледа са предназначени за експорт. Вътрешната консумация на Българи е около 250 хил. тона годишно.

Не очаква намаляване на количествата олио у нас, или вдигане на цената, освен ако няма някакви извънредни събития.