В магазините в южната ни съседка екстра върджинът вече струва 14 евро

Унищожителните пожари в Гърция, които обхванаха над 1,2 млн. декара гори и земи, успяха да изпепелят и голяма част от маслиновите дръвчета. Това е една от основните причини цената на зехтина на едро в южната ни съседка да скочи двойно - от 4 на 8 евро, съобщи държавната гръцка телевизия ЕРТ.

Намаленото производство това лято, липсата на запаси поради тежката зима и сушата допълнително влияят върху себестойността на продукта.

Според последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се оценява на 200 – 210 хиляди тона. В нормални години тя е малко над 300 хиляди тона.

Цената на едро през декември е била 4,20 – 4,30 евро за литър, докато сега вече е двойна - производителите

продават зехтина за 8-10 евро

Производствените цени от категорията “екстра върджин” в ЕС към средата на юли значително надхвърлят 6,5 евро за литър, като средната цена в Гърция е между 7,2 и 7,5 евро, достигайки до 8 – 8,2 евро сега.

Очакванията са, че именно този вид зехтин ще продължи да поскъпва и може да стигне и до 9 евро литъра. Гърция е третата страна по производство на маслини в света след Италия и Испания, а от 132 милиона маслинови дървета, които се отглеждат на територията ѝ, 82% отиват за производството именно на екстра върджин. У нас

гръцкият зехтин е най- разпространеният в сравнение с италианския и испанския,

а се внасят и сравнително големи количества турски зехтин.

Цената на дребно на зехтина по рафтовете на супермаркетите в южната ни съседка в момента варира от 6,5 евро за най-евтините марки до 14 евро, а в някои случаи и повече за марков екстра върджин зехтин. У нас

най-скъпите марки често се продават по 28-30 лева за литър,

но средната им цена се движи около 22-25 лв.

Ситуацията в региона се усложнява и от това, че по нареждане на турския президент Реджеп Ердоган от 1 август

Турция забрани износа на зехтин. Повод му е дало голямото поскъпване на този продукт в страната поради слабата реколта от маслини. Превантивната мярка цели да остават повече количества на турския пазар и така потребителите да имат достъп до продукта на по-ниски цени.

В България екстра върджинът се употребява по-малко, отколкото по-евтините разновидности, но те също се очаква да поскъпнат. Това се случва паралелно с поскъпването на доматите и краставиците и на практика може да направи салатите “златни”.