Гръцкият евродепутат Мария Спираки, докладчик по темата: "Мисля, че вървим в правилната посока"

Българският евродепутат Андрей Новаков откри представянето на община Казанлък в Европарламента. То е част от битката на българската страна за запазването на сегашния статут на розовото масло, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Някои от Вас вече гостуваха в Казанлък и знаят за какво се борим, но сега минаваме на друго ниво", обяви Новаков, като се обърна към присъстващите свои колеги. Те аплодираха изпълненията на танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци "Искра" към едноименното казанлъшко читалище с художествен ръководител Цветан Цочев.

Андрей Новаков припомни свършеното до момента. "Еврокомисията се съгласи с нашите аргументи и притесненията ни за бъдещето на розовото масло, въпреки това, имаме дълъг път да извървим, за да продължим битката си за производството на етерично-маслените култури като натурални продукти, както е било преди стотици години", допълни той.

Новаков приветства присъствието на събитието на Мария Спираки, евродепутат от Гърция, докладчик по темата за разглеждането на Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), с думите: "Тя беше в Казанлък, в шест сутринта, в розово поле, сред аромата на розите и стана силен посланик на розовото масло".

"Много съм радостна за участието ми в това прекрасно събитие! Страхотна работа на Андрей Новаков", сподели гръцкият евродепутат. Тя отбеляза важността на розовото масло и че върви процес по преразглеждане на неговия статут: "Постигнахме компромис в отношението към него и другите етерично-маслени култури, те ще бъдат разглеждани като изключение от другите химически продукти в следващите четири години. Посещението ми в Казанлък беше повече от прекрасно преживяване, беше изключително!", каза още тя. И допълни: "На 11 септември 2023 г., когато ще бъде следващото заседание по темата, ни подкрепете! Имаме доста дискусии и мисля, че може да намерим балансирано решение! Трябва да повишим нивото на разбиране по темата у хората! Мисля, че вървим в правилната посока".

Събитието уважиха всички български евродепутати и много от техните колеги от различни държави. Кметът на Казанлък Галина Стоянова се обърна към всички тях: "Ние гостуваме при вас, за да Ви кажем, че розата и розовото масло са не просто традиция и производство, те за нас са идентичност". Тя разказа как са търсели най-добрия начин да убедят евродепутатите, че розовото масло е важно: "Искахме да Ви убедим, че това е ценен продукт, който ще ни надживее. Търсехме най-добрия начин да го покажем. Естествено, Роза Дамасцена пристига в България през 17 век. Оттогава тя е Царицата на Долината, оттогава тя печели всички златни медали по света. Затова Ви донесохме тази роза, която може да пипнете, да видите как ухае, независимо, че са минали месеците май и юни. Да Ви покажем как от красивата роза се получава розовото масло през дестилерията. Стотици години тази инсталация е точно такава, каквато я виждате. Стотици години българското розово масло има своите най-високи качества и защото е най-предпочитано, фармацевтичната индустрия не може без капчицата розово масло, която прави аромата траен".

"Розовото масло се използва и в Космоса, защото едно от най-силните му качества е, че издържа на висока температура и в различни условия. То е част от хранителната индустрия по цял свят, опитайте продуктите, които носим, за да се уверите, че са вкусни и полезни за организма!", прикани тя гостите.

"Тук сме от името на всички българи, които пазят тази традиция в семействата и домовете си, да ви призовем: Знайте! Когато гласувате регламента за розовото масло, Вие гласувате за това то да ни надживее или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност! Сигурна съм за Вашия избор!", с тези думи завърши словото си Стоянова, като благодари на всички и специално на Мария Спираки, че застават зад България. През май т.г. гръцкият евродепутат Мария Спираки дойде в България и лично влезе в розовите градини.
Снимка: Архив

През май т.г. гръцкият евродепутат Мария Спираки дойде в България и лично влезе в розовите градини. Снимка: Архив

Розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев лично запозна присъстващите с детайли около историята на розопроизводството и процеса на дестилация. Така, на място, всички имаха възможност лично да се убедят в напълно органичния произход на розовото масло, в това, че то не само не е вредно, а е изключително полезно за човешкото здраве, а процесът на производството му е стара, утвърдена традиция, която по никакъв начин не включва използването на химикали.

На вниманието на членовете на Европейска парламент община Казанлък представи и изложбата "Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък".

В началото на юли тази година, във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът на Европейския съюз чу и прие аргументите на България и още седем страни - членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията за продукта розово масло, които да бъдат представени след четири години.

Следващо гласуване по темата предстои на 11 септември тази година.