Във Volkswagen искат да съкратят времето за разработка на нови автомобили от 54 месеца на 36 месеца, за да бъдат в крак с по-бързите темпове на развитие на китайските конкуренти.

Техническият директор на Volkswagen Кай Груниц каза на салона в Мюнхен, че Volkswagen ID.2 е един от трите пилотни модела с по-кратък цикъл на разработка от 36 месеца.

Първите дизайнерски скици на този автомобил бяха направени през декември миналата година и Volkswagen иска производствена версия до края на 2025 г.

„Виждате с китайските конкуренти, че това е изпълнимо“, каза Груниц за по-кратките времена за разработка. „Имаме конкретни идеи как да направим това."

Груниц допълни, че по-кратките времена за разработка ще изискват от Volkswagen да създаде нови инструменти и начини за валидиране на развойната работа. Той добави, че цикълът на разработка може да бъде съкратен чрез елиминиране на различни валидации на симулации, намаляване на броя на тестовите цикли и намаляване на тестовете при студено време от две или три зими на една.

Груник изтъкна BYD като китайския конкурент, който той уважава най-много в производството на качествени автомобили за по-кратки времеви рамки. „Те имат правилната стратегия за платформа, ниски разходи, наистина добра батерия и  някои добри локации по целия свят".