Недостигът на води в Европа се дължи главно на "десетилетия лошо управление на водите и деградация на сладководните екосистеми", а не на ефектите от промените на климата. Това сочат заключенията от най-новото проучване на Световния фонд за дивата природа (WWF), цитирани от ДПА.

От екологичната организация съобщават, че "на практика теченията на всички реки в Европа са регулирани от язовири, главно заради производството на хидроенергия, осигуряването на питейна вода или напояване на земеделски площи".

Незаконното изграждане на водноелектрически централи и резервоари за напоителни системи, както и неустойчивото им управление са допринесли за лошото състояние на водите. Също така климатичната криза и по-честите засушавания ще увеличат риска от недостиг на вода в цяла Европа, алармират от Световния фонд за дивата природа.

Проучването се основава на четири казуса - във Франция, Испания, Нидерландия и България, и се спира на конкретни примери за това как подпочвените и сладководните екосистеми са били лошо управлявани в цяла Европа.

Казусите в отделните страни са само моментна снимка на широко разпространеното из целия континент управление на водните ресурси, предупреждават експертите, предаде БТА.

Германия също има нарастващи опасения за водите си с оглед на кризата с изменението на климата, коментира Тереза Шилер, която отговаря за водните ресурси в Световният фонд за дивата природа.

От фонда твърдят още, че съществуващото законодателство на Европейския съюз за водите, като например Рамковата директива за водите, все още не се прилага в достатъчна степен в страните членки.

Според Шилер "ЕС трябва да прокара напред програма за устойчиви води и адаптация към климата и да използва съществуващите правни инструменти, за да гарантира устойчиво управление на речния басейн и водните ресурси в Европа в дългосрочен план".

Проучването е разгледало състоянието на водите във връзка с нарушения на българската ВЕЦ "Пчелина". Според заключенията от него липсват екологичен режим на оттока "и това е само един от многото подобни случаи в цялата страна“.

В цяла България има редица нарушения на изискванията за екологичен отток от страна на операторите на водноелектрически централи, пише в доклада на Световния фонд за дивата природа. За да изпълнят законовите изисквания, техните разрешителни ще трябва да бъдат значително орязани, като позволяват функционирането на централите за едва два месеца от годината, или да бъдат изцяло анулирани.

Тези нарушения обаче са трудни за доказване, а свързаните с тях глоби са незначителни. Голяма част от тези нарушения са извършени в зони от екологичната мрежа "Натура 2000“, но до момента няма разследвания от страна на прокуратурата, които да са завършили с обвинителен акт, посочват от екоорганизацията.

Случаят с ВЕЦ "Пчелина“ също илюстрира тясната взаимовръзка между количеството и качеството на водата. Фактът, че водата, съхранявана в резервоара (особено на долното ниво) е силно замърсена, не само ограничава потенциалното й продуктивно използване, но също така намалява възможностите за изпускане на вода в природата.

Експлоатацията на ВЕЦ "Пчелина" нарушава редица закони на ЕС и България, според заключенията от доклада.

За водоема не е възприет екологичен режим на оттичане. Не е счетено, че е необходима Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изграждането на водноелектрическата централа, тъй като тя използва вече съществуващ резервоар. Освен това не е извършена оценка за съвместимост по отношение на целите за опазване на защитената зона, в която се намира централата, алармира екологичното обединение.

Също така проучването е установило, че язовир Пчелина е бил източен по време на размножителния период на водните организми, в нарушение на забраната на националния Закон за рибарството и аквакултурите.