•  Ще загуби ли сърцата на младите компанията от Купертино?
  •  Универсално зарядно, титаниев корпус, но и още $ 200 към цената обявява Тим Кук. Идеята за общо зарядно бе лансирана първо от Гергана и Соломон Паси в “24 часа”

Титаниева рамка, огромно място за съхранение, USB-C зарядно, но и вдигане на цената с 200 долара. Това са само част от промените в новия iPhone 15, който “Епъл” ще представи във вторник вечерта на специално събитие в Калифорния. Последният модел на компанията ще трябва да се конкурира с новите тенденции при смартфоните, а именно сгъваемите. Те набират все по-голяма популярност сред младите хора, а за момента американската компания не предлага такъв вид телефон. Затова експерти гадаят какво шефът на “Епъл” Тим Кук е измислил, за да накара лоялните фенове на iPhone да си купят и новата версия. И дали най-сетне няма да загуби битката за сърцата на младите потребители, които харесаха сгъваемите телефони със система “Андроид”.

Анализатори очакват новият ProMax да е най-скъпият в историята, като за първи път ще струва над 1000 долара дори в най-евтината версия.

Най-голямата промяна е, че компанията ще въведе за първи път USB-C зареждане на своите телефони. Този ход идва по-малко от година, след като Европейският съюз одобри законодателство, изискващо смартфони, таблети, цифрови фотоапарати, преносими високоговорители и други малки устройства да поддържат USB-C зареждане до 2024 г. Целта е

да се намали броят на зарядните

и кабелите, с които потребителите трябва да се борят, когато купуват ново устройство, и да се позволи на хората да използват едни и същи зарядни дори ако техниката им е от различни производители. Заедно с новия порт iPhone 15 ще поддържа по-бързи скорости на зареждане до 35W – значително повече от предшественика си, който има 20W. Това означава, че предстоящият смартфон може да се зарежда от 0 до 100 процента само за час, спестявайки ценно време на потребителите, ако бързат. Гергана Паси и Соломон Паси лансират идеята  за общо зарядно първо в “24 часа” на 29 май 2008 г. със статията “ЕС, GSM и САЩ”. С нея започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони.

Слухове твърдят, че цялата гама iPhone 15 ще получи функцията Dynamic Island – място за предупреждения, известия и различни контроли, която замества прореза в горната част на екрана.

Инструментът стартира на по-високия клас модели iPhone 14 Pro миналата година. Новият модел също така ще има

по-извити ръбове, за да пасва по-добре в ръката,

и титаниев корпус, който ще направи устройството с до 15% по-леко и тънко. Размерът на рамката около дисплея ще бъде 1,5 милиметра, което е по-малко от досегашните 2,2 милиметра на настоящите айфони.

По-скъпите модели iPhone 15 Pro и 15 Pro Max се очаква да получат няколко нови функции. Те ще имат перископен обектив, който позволява оптично увеличение до 10 пъти. Моделите Pro също се очаква да получат най-новия чип A17 на “Епъл” – първия с 3-нанометрова технология, която може да осигури по-бърза обработка и по-дълготрайна батерия.

Гърбът на новия телефон да бъде

покрит с матово стъкло,

а не с полирано, твърдят различни източници. Най-скъпата версия на смартфона ще има 2 GB място за съхранение, но заради нововъведенията цената му ще скочи с до $ 200. Очаква се също така гамата да се предлага в различни нови цветове, включително морскосиньо и актуализирани нюанси на сиво, бяло и сребристо.

Освен телефоните “Епъл” ще представи и новата си серия умни часовници. Според агенция “Блумбърг” компанията работи върху пълно обновяване на своя смартчасовник за следващата година, така че тазгодишните актуализации ще бъдат сравнително незначителни.

Освен това се очаква компанията да покаже следващото си поколение слушалки с нов калъф за зареждане, който ще работи с USB-C кабели.

Тъй като последният модел iPhone ще заеме централно място в събитието, много анализатори не очакват “Епъл” да пусне нови компютри и таблети до октомври. Що се отнася до това кога iPhone 15 ще се появи на рафтовете в магазините, това трябва да се случи до две седмици след събитието във вторник.

Същевременно “Епъл” все още не е пуснал сгъваем смартфон като своите конкуренти “Самсунг” и “Моторола”, но технологичният гигант може би работи по телефон, който ще бъде първият по рода си, пишат западни издания. Нов патент описва устройство, което прилича на руло с тънък екран, който се огъва около ос, когато се съхранява.

Навиващият се iPhone ще има защитен слой от стъкло върху дисплея, за да го предпази от драскотини и други щети, докато се навива и развива. Смартфонът ще има антирефлекс и антистатични слоеве.