• Спасяват се 56 пространства, там ще има 4 детски градини, училище, два паркинга, културен дом, спортна зала и площадки за игра
  • Обезщетяват собствениците с имоти в периферията, но редуцирани с 25%

56 междублокови пространства на площ около 60 декара бяха спасени от застрояване в столичния кв. “Овча купел 1”. Това стана възможно, след като Столичният общински съвет прие градоустройствен план, изготвен от главния архитект на София Здравко Здравков.

Той е първият в страната, който прилага промяната

в Закона за устройство на територията - чл. 22, ал. 8. Текстът бе приет от депутатите през 2017 г. и даде възможност имотите, които са реституирани, да бъдат преместени по периферията или в други квартали. При преструктурирането им общината има право да отчужди до 25% от площта на всеки имот, за да осигури земя за социална, техническа инфраструктура и зелени площи. Досега имаше две възможности за реституиран имот в междублоково пространство - или да се позволи на собственика да строи, или имотът да се отчужди за обществени цели.

На терените в “Овча купел 1” можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с общо над 150 хил. кв. м жилищна площ. Вместо това общината ще запази терените, а на тях вместо нови блокове планът предвижда построяването на 4 сгради за детски градини, училище, два етажни паркинга, културен дом и една спортна зала. Ще има и детски и спортни площадки, но приоритет се дава на зелените пространства.

Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до другите жилищни сгради, редуцирани с до 25%.

В момента се работи за спасяването на 15 междублокови пространства

в “Младост” Най-застрашените от застрояване на последните зелени площи са именно кварталите в “Младост”, “Овча купел” и “Дружба”.

“Подходът предлага нов тип решение. Даваме възможност средата да бъде трайно подобрена и хората да нямат частни имоти пред блоковете си, а да ги изместим по периферията”, каза Здравков.