След като подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на украинското зърно, Украйна поиска консултации с трите си съседки, съобщи СТО, цитирана от ДПА.

Този ход следва типичната процедура за две спорещи страни, които първо трябва да се опитат да намерят взаимно приемливо решение.

Ако спорът не бъде уреден в рамките на 60 дни, се назначава арбитражен съд, който да направи правна оценка на ситуацията, посочват от СТО.

Процедурата обикновено отнема няколко месеца, а често и повече от година, пише БТА. 

Украйна е основен производител на зърно, но среща трудности при изнасянето му заради руската блокада на украинските черноморски пристанища.

До 15 септември износът на украинско зърно по суша през Европейския съюз беше обект на ограничения, наложени от Брюксел поради възражения на фермери, свързани с по-евтините украински продукти.

Миналата седмица Европейската комисия реши да не разширява забраната си за внос на зърно от Украйна, която се прилага за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България.

Тогава Полша, Словакия и Унгария решиха да наложат едностранно ограничителни мерки за украинския земеделски внос, заявявайки, че трябва да защитят своите фермери.