Средствата за ремонт на пътен участък в община Руен, област Бургас, ще бъдат отпуснати, след като изпълнителите се отчетат за разходите от първия транш. Това отговори по време на днешния парламентарен контрол Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, на въпрос, зададен от Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан, относно рехабилитацията на общинския път в участъка Дъскотина - Планиница - Рупча - Люляково в община Руен.

Министър Цеков обясни, че от исканата сума в размер на 4 572 300 лева, са одобрени 50 процента от средствата с данък добавена стойност (ДДС) и парите ще бъдат финансирани от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), но уточни: "Подписали сме допълнителни споразумения с редица общини, които вече са се отчели за изразходването на първия транш от отпуснатите им средства, но община Руен не е сред тези общини, тя е предоставила аванси на подизпълнителите и не е отчетено изпълнение на строително-монтажни работи", обясни Цеков и настоя, че след като се предоставят фактури за целево изразходване на отпуснатите средства, ще бъде преведен и остатъка от договорената сума. Според Фатме Рамадан пътят се ползва всеки ден от 2000 души и тя се надява ремонтът да бъде завършен час по-скоро.

Втори въпрос, зададен към Цеков отново от Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан относно забраната за придвижване на тежкотоварни превозни средства - камиони над 12 тона през Айтоския проход, наложена от 27 септември 2021 г., получи еднозначен отговор от регионалния министър: "Участъкът е със спрян трафик заради интензивен показател на тежки катастрофи с висока смъртност. И трите алтернативни маршрута, които се ползват сега, имат участъци, които се нуждаят от спешни ремонти и е предвидена рехабилитацията им от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Подадени са оферти, които не са били отваряни до стъпването в длъжност на това правителство, но аз разпоредих да се отворят ценовите решения, в момента те се обжалват и след това е възможно да се предприемат ремонти".

Според Ешереф Ешереф обаче движението, което е пренасочено на територията на община Руен и община Поморие, създава реална предпоставка за пътни произшествия в оживените населени места край детски градини, училища и автогари и поражда основателно недоволство на местните жители и следва да се намери друга алтернатива за трафика на тежкотоварните машини. По думи на министър Цеков обходният маршрут трябва също да бъде ремонтиран и има обявени процедури, които също се обжалват и предстоят да бъдат обявени поръчки за основен ремонт, предаде БТА.

"Предвижда се рехабилитация на пътя, има изготвен проект, но няма сключени договори и се надявам следващите два месеца да има сключени такива и те ще приключат шест месеца след възлагането им", каза министър Цеков в отговор на последния въпрос на Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан относно лошото експлоатационно състояние и нуждата от рехабилитация на републикански път III-208 от разклона за село Ябълчево, община Руен до град Айтос, община Айтос.