Шофьорите на Mercedes в Германия вече могат да плащат директно от колата си с пръстов отпечатък. Не е необходимо да се въвежда ПИН или да се одобрява или потвърждава процеса на плащане чрез смартфон. Единственото нещо, което е необходимо е да има инсталирана информационно-развлекателна система MBUX със сензор за пръстови отпечатъци.

Услугата за плащане Mercedes pay+ ще превърне автомобила в устройство за плащане. Сензорът за пръстови отпечатъци, интегриран в информационно-развлекателната система MBUX, позволява биометрична двуфакторна индетификация. Цифровите плащания в бензиностанциите с помощта на сензора за пръстови отпечатъци ще бъдат възможни с дебитни и кредитни карти в настоящите модели на Mercedes-Benz.

Разрешението за плащане с пръстов отпечатък на бензиностанция представлява първият случай на използване на местни плащания в автомобил на мястото на продажба, а Mercedes-Benz е първият автомобилен производител в света, който интегрира платформата Secure Card on File for Commerce на Mastercard в колата. Тази технология позволява данните за транзакциите да бъдат криптирани с помощта на уникални криптограми, защитавайки чувствителната информация за плащане.

Когато шофьорът стигне до бензиностанцията и изключи двигателя, услугата Mercedes me Fuel&Pay ще стартира автоматично на информационно-развлекателната система MBUX. Водачът трябва да избере подходящата бензинова помпа. Още преди зареждане системата ще изчисли максималната сума въз основа на текущата цена на горивото и количеството гориво, когато резервоарът е пълен. И вместо да разрешава плащането чрез мобилно устройство, водачът ще завърши своята транзакция безпроблемно чрез удостоверяване с пръстов отпечатък, седейки вътре в мерцедеса.

След зареждането водачът ще види количеството заредено гориво и сумата на дисплея на MBUX. Плащането ще се извършва автоматично и шофьорът ще може да напусне бензиностанцията, без да се налага да ходи до касата. След това фактурата се изпраща на клиента по имейл.

Безконтактно плащане чрез Mercedes me Fuel&Pay чрез сензор за пръстови отпечатъци вече е възможно в над 3600 бензиностанции в Германия.