Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозите за растежа на румънската икономика през 2023 г. и 2024 г. Това става ясно от доклад, публикуван от международната финансова институция и цитиран от Диджи24 и Аджерпрес.

Според последните прогнози на ЕБВР брутният вътрешен продукт на Румъния ще нарасне с 1,8 процента тази година, след като през май прогнозата бе за растеж от 2,5 процента през 2023 г. Банката очаква икономическият растеж на Румъния да бъде 3,2 процента през следващата година, докато през май прогнозата бе за растеж от 3,5 на сто.

Икономиката на страната се оказа устойчива през 2022 г. и отбеляза растеж от 4,7 процента, стимулиран от силното вътрешно търсене и натрупването на резерви. През първата половина на 2023 г. растежът се забави до 1,7 процента на годишна база, отразявайки рязкото забавяне през второто тримесечие. Вътрешното търсене остана стабилно на фона на по-високите държавни разходи и инвестиции, но изчерпването на резервите и спадът на износа на стоки през годината намалиха растежа, отбелязват от ЕБВР.

Промишленото производство не успява да се върне към растеж, което отразява шока в цената на енергията, както и по-слабото външно търсене. Въпреки че инфлацията все още е висока - 9,4 процента през юли 2023 г. - след март ръстът на реалните заплати, отразявайки затягането на условията на пазара на труда. Фискалната позиция обаче се е влошила и властите подготвят план за фискална консолидация, който да бъде съгласуван с Европейската комисия, пише БТА. 

През 2024 г. ЕБВР очаква напредък на икономиката в своя регион на дейност, който обхваща приблизително 40 икономики и се простира от Казахстан до Унгария и Тунис, се казва още в доклада.