България е по-надеждна от Унгария и Румъния в просрочването на задължения, Англия и Италия са зле

Софтуерната и IT индустрия в България е единствената, в която няма никакъв риск от бавене на плащания или от възникване на лоши вземания, а само в енергетиката положението в това отношение се подобрява в сравнение с предходната 2022 г. Това сочи новият рейтингов доклад на Allianz Trade, поделение на немската компания, което се занимава със застраховане на кредитен риск.

Браншовете в този доклад са подредени в зони с различен цвят. В България в най-добрата - зелената зона, попада само IT индустрията. От оранжевата към жълтата зона, където рискът от бавене на плащания е по-умерен, преминава енергетиката.

Умерен риск от забавяне на плащания и натрупване на много задължения има у нас в електрониката, производството на хартия, телекомите, фармацевтичната индустрия, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Доста индустрии у нас обаче са класирани като по-рискови в това отношение. Такива са производството на автомобилни части, тpaнcпopтът, химическата индустрия, текстилната, металургията, машиностроенето и търговията. А строителството е оценено като най-рисково за възникване на задължения и просрочени плащания. Това обаче се отнася не само за България, а и за глобалното класиране на индустриите в целия свят.

Изследването обхваща 240 държави, като в почти половината от тях отделните сектори от икономиката се преглеждат всяко тримесечие и данните за тях се обновяват.

Като цяло България е поставена в зоната на умерения риск, каквито са повечето държави в Източна Европа с изключение на Румъния и Унгария, където рискът от просрочване на задължения е с една степен по-висок. С умерен риск са също Великобритания и Италия, но повечето останали големи икономики в Западна Европа са оценени като абсолютно безрискови.