Още миналата година италианският министър на транспорта и вицепремиер Матео Салвини разкритикува планираната забрана на Европейския съюз за новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

"Говорих с еврокомисаря и моите френски и германски колеги за преразглеждане на забраната за бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Моето заключение е просто: решението за забрана на двигателите с вътрешно горене няма никакъв икономически, екологичен или социален смисъл", казва италианецът.

Заместникът на премиера Джорджа Мелони изпрати нови критики към Брюксел, пишат италианските медии. "Електрическите автомобили са куп глупости, наложени от Брюксел и страхотен подарък за Китай“, смята министърът.

На железопътното изложение Expo Ferroviaria Салвини допълни, че "влаковете и железопътните линии носят устойчивост и истински екологичен преход, а не налагат електрическите автомобили на всяка цена“.

"Благодаря на всички, които са истински поддръжници на екологичния преход. Целта със сигурност не е хиляди работници да останат без работа в автомобилния сектор“, каза още Салвини.