Посещението на делегация от около 100 френски предприятия говори за засилен интерес към България и има политически измерения. Това заяви днес посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер на пресконференция, посветена на пристигането на най-голямата в историята френска бизнес делегация у нас.

"За мен това е много важна визита, която има и политически измерения", заяви Мейер на проявата във френското посолство в София. Това идва от факта, че е налице сериозна динамика за реформи не само по отношение на правовата държава, но и други, които ще засилят доверието в държавата, добави той. По думите му показателно за политическото измерение е предстоящото посещение в България на държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун.

Темата, която интересува дошлите в България педприемачи, е реиндустриализацията, заяви Ерик Шалан-Белвал, председател на Движението на предприятията във Франция (МЕДЕФ/MEDEF) от департамента Ил е Вилен. Той каза, че френските бизнесмени ще посетят различни промишлени предприятия, главно в София и Пловдив. Целта ни е да се опознаем, да поговорим за бизнес, да видим какъв е бизнес климатът и да помислим за бъдещи партньорства, допълни той.

МЕДЕФ е най-голямата работодателска организация във Франция и представлява близо 4000 предприятия. Шалан-Белвал каза, че от 22 години тя организира пътувания на свои членове в чужбина. Когато се допитахме до работодателите коя държава да посетим тази година, с голямо мнозинство, почти единодушно, бе гласувано за България, защото е интересна дестинация, каза той.

"Реиндустриализацията е нашата цел", заяви Мари-Пиер Ведрен, евродепутатка и заместник-председателка на Комисията по международна търговия на Европейския парламент. Много важно е, че това посещение е в държава членка на ЕС и идва в момент, когато предстоят европейски избори, когато сме изправени пред много предизвикателства. Защото трябва да сме единни и можем да сме единни само когато се познаваме. Политическите отношения са важни, но икономическите и културните отношения са също толкова важни, защото те укрепват нашата сплотеност и суверенитет, който е особено важен днес в области като енергетиката и храните, добави Ведрен.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. Здравната криза, смесена с усложнената геополитическа обстановка, накара френските промишлени предприятия да преразгледат изцяло локализирането си в света и налице стои големият въпрос за фирмите, установени в Азия. Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България, каза той.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев припомни прословутата закуска във френското посолство, в която преди 34 години участваха президентът Франсоа Митеран и български дисиденти. "Тази закуска беше един от катализаторите на положителните политически промени в България. Вярвам, че и днешното посещение на над 100 компании от департамента Ил е Вилен ще бъде пак катализатор на положителни икономически промени", заяви той. 

Митрев изрази надежда Европа да продължи да бъде водещ фактор в икономически план, да спре деиндустриализацията и да остане най-хубавото място за живеене и правене на бизнес в света. "Кризите, които ни връхлетяха през последните 3-4 години, всъщност ни показаха, че ако бъдем заедно, ние ще постигнем много и от научените уроци ще създадем нови възможности", каза още той.

За утре е насрочен българо-френски бизнес форум. На срещата БСК ще запознае делегацията с перспективите пред икономиката на България, структурата на работодателските системи и отношенията със синдикатите в страната. Ще се състои и дискусия с френски фирми, работещи в България. В края на форума БСК и МЕДЕФ ще подпишат споразумение за по-задълбочено сътрудничество, обмен на информация и мнения, от значение за подобряване на бизнес средата в Европа, както и ангажимент за обслужване на френски и български компании, членове на двете организации, желаещи да установят контакти и бизнес сътрудничество помежду си.

След форума френските гости ще посетят български предприятия от секторите "Текстил и мода", "Храни и напитки", и "Роботика", като посещенията са организирани от БСК, в партньорство с членуващи в Камарата браншови организации и фирми, съобщиха от БСК. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив, информират от посолството.

По-рано днес имаше среща в парламента с членове на Групата за приятелство България-Франция, предаде БТА.

Търговският стокообмен между Франция и България достигна 2,6 млрд. евро през 2022 г., което представлява увеличение от 22,5 процента в сравнение с 2021 г. според френското министерство на икономиката и финансите.  

Френският внос от България е бил в размер на 1,5 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение с 22,6 процента на годишна база. Франция е била шестият по големина клиент на България, поемайки 3,3 процента от българския износ. Френският износ за България възлиза на 1,2 млрд. евро през 2022 г., което представлява нарастване с 22,4 процента спрямо предходната година. По този критерий Франция е била 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3 процента от българския внос.

Според френското ведомство търговският дефицит на Франция с България е в размер на 266,3 млн. евро през 2022 година. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася главно транспортно оборудване.

През 2021 г. стокообменът между България и Франция е бил в размер на 2,2 млрд. евро, отбелязвайки ръст от 17,2 процента спрямо 2020 г., показва информация на българското министерство на икономиката. По данни на БНБ сумарните преки чуждестранни инвестиции от Франция в България към 1 януари 2022 г. възлизат на 1028,5 млн. евро.