Наградата на публиката беше връчена от издателя на вестник "24 часа" Венелина Гочева

За единадесета година добрите български бизнес практики бяха отличени в конкурса “Най-добра българска фирма”, организиран от Първа инвестиционна банка.

Наградите бяха връчени на церемония в 2020 Event Space, като интерес към конкурса са проявили близо 300 фирми от цялата страна. 

Акцент в изданието бе потенциалът на фирмите да се развиват в предизвикателната бизнес среда с висока инфлация и забавяща се международна икономика.

 Категориите, в които участниците се състезаваха, са: „Микро и малка фирма“, „Средна и голяма фирма“ и наградата за женско предприемачество „Най-успешна българка в бизнеса“, като всяка година чрез онлайн гласуване се присъжда и отличието „Фирма на публиката“. 

Финансистът Емил Христов връчи наградите в първата категория „Микро и малка фирма“.

Финансистът Емил Хърсев връчи наградите в първата категория.

Финансистът Емил Хърсев връчи наградите в първата категория.

 "Колкото по-еднаква е една методика, толкова по-разбираема става за всички. Затова работата на журито е да следи една добре работеща, проста методика, не толкова да избира. Избора го прави пазарът по-скоро. Тази година има по-високо класиране, повече точки събират фирмите, които успяват да се задържат на пазара в тежки икономически условия", каза той. 

А първа награда в категорията взе МУРРА-2002 ООД, която е създадена през 2002 година. Фирмата развъжда и отглежда биволи порода „Българска Мурра“ и обработва земеделска земя. 

"Мурра" 2002 взе първото място в категория "Микро и малка фирма".
"Мурра" 2002 взе първото място в категория "Микро и малка фирма".

От компанията благодариха за високата оценка на ПИБ, а собственикът й посочи, че фермата продължава да се развива, тъй като вече имат над 500 животни основно стадо и 300 подрастващи. Обработвали и над 10 хил. декара земя.

Втората позиция в категорията бе отредена на Линк ООД - една от първите фирми на българския пазар, предлагащи алуминиеви дограми, която днес има голяма собствена база и изнася в цяла Европа.

Второто място в категорията взе Линк ООД.
Второто място в категорията взе Линк ООД.

От компанията изказаха своите благодарности на финансовата институция за наградата и посочиха, че дори в трудни икономически и финансови времена като днешните те все пак успяват да привличат клиенти именно заради това, че държат на тях и ги считат за най-важни.

Трети в надпреварата са „Бомакс“ ООД, които произвеждат една от най-старите и уникални български напитки – боза, и също изнасят в цяла Европа. Те също искрено благодариха за наградата. 

"Бомакс" ООД взеха трето място в категорията.
"Бомакс" ООД взеха трето място в категорията.

В категория "Средни и големи фирми" наградите връчи Чавдар Златев, изпълнителен директор и Член на УС на Първа инвестиционна банка. Той благодари на всички участници, които за поредна година са част от конкурса.

"Мисля, че сме избрали най-достойните, имат впечатляващи резултати. Те са двигателят на нашата икономика", каза той. 

Първо място в категорията спечели ПИМК ООД, които са най-голямата транспортна фирма в България и дори попадат в топ 10 в Европа.

ПИМК ООД взеха първо място в категорията "Средни и големи" фирми.
ПИМК ООД взеха първо място в категорията "Средни и големи" фирми.

"Благодарим за оценката. Това е 24-годишен труд и не е случайно. Винаги се стремим да бъдем първи не само в България, а в целия ЕС, което за една фирма от малката ни страна е много трудно", казаха от фирмата при получаването на наградата. 

Те обясниха, че от една седмица разполагат с лиценз за железопътен пътнически транспорт. 

Втори се класираха Дерони ООД, лидер в производството на консервирани храни, опериращ в повече от 31 страни по света. Те благодариха сърдечно за наградата и оценката.

От Дерони ООД получиха второ място в категорията.
От Дерони ООД получиха второ място в категорията.

 "За нас е чест, защото се стараем да правим продуктите си с любов и грижа и се радваме, когато потребителите го оценяват", казаха от Дерони.

„Агрия“ АД зае третото място – дружеството е единственият български производител на препарати за растителна защита с традиции от 1932 г.

"Агрия" АД получиха третото място в категорията.
"Агрия" АД получиха третото място в категорията.

"Те са една от тези фирми, които доказват колко жизнен може да бъде един бизнес", каза Пламен Грозданов от Съюза „Произведено в България“, който взе наградата от името на фирмата. 

Наградата на публиката беше връчена от издателя на вестник "24 часа" Венелина Гочева. Получи я Тед Бед ЕАД.

Нуртен Еминчауш получи първият приз за женско предприемачество.

Нуртен Еминчауш получи първият приз за женско предприемачество.

ТЕД е най-големият български производител на матраци, а фабриката му е на площ от 53 000 кв.м, което я прави едно от най-модерните и големи предприятия в Европа. Продава продуктите си в 37 държави на 5 континента.

“Наскоро отговарях на 100 въпроса на един седмичник и там имаше въпрос “имате ли пророчески сънища”, отговорих, че имам проблем с безсънието, не със сънищата. Тоест аз съм от тези 30% хора в света, които имат проблеми със съня. Вие имате 30% пазарен дял в България. Добрият сън увеличава позитивното мислене и ви пожелавам не 30, а 100% пазарен дял”, каза Гочева при връчването на наградата.  

“За нас е много е важно, че именно публиката ни оценява толкова високо. Гордеем се, че сме български производител и гордо го споделяме на всички пазари, на които излизаме. Сънят за нас е кауза и ние наистина искаме да я развиваме, защото сънят е нещо много важно, на което трябва да му се обръща достатъчно внимание”, казаха от фирмата при получаването на наградата.

Призът за женско предприемачество, който Fibank традиционно връчва, за да мотивира представителките на нежния пол, развиващи собствен бизнес, получиха три бизнес дами. Юрки Коскело, член на Надзорния съвет на Fibank, връчи отличията. 

  Нуртен Еминчауш, собственик на фирма Харан ЕООД, която търгува с диворастящи гъби взе първото място. 

Десислава Китова получи втория приз.
Десислава Китова получи втория приз.

"Развълнувана съм, благодаря на Fibank и на моeто семейство", каза тя.

 Десислава Китова, която е земеделски производител от Перник с фирма „АДМ Агро“ ООД, бе отличена с второто място. 

Людмила Зафирова получи третия приз за женско предприемачество.
Людмила Зафирова получи третия приз за женско предприемачество.

"За мен беше неочаквана награда и номинация, фирмата е с 30-годишен опит в земеделието. Заслугата е и на моя съпруг, както и двамата ни синове”, посочи Китова.

Людмила Зафирова е дамата, чиято фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД взе третото място в категорията. Компанията доставя медицинска апаратура, реактиви и консумативи, както и високотехнологично оборудване за телемедицина.

"Благодаря, трогната съм от тази награда. Нашата дейност е свързана с иновации. От няколко години работим в областта на телемедицината", каза Зафирова.

Тя обясни още, че до края на годината в България ще има апарат за лечение на алцхаймер, който ще възстановява паметта до 30%. Такъв имало само в Словения, а вторият ще бъде у нас. 

Освен това те получиха и пълна стипендия за Менторската програма, която е част от инициативата Smart Lady на Fibank в подкрепа на жените предприемачи.

Всички кандидатури бяха оценени от авторитетно жури с водещи имена от бизнеса и медийните среди у нас. Това са Чавдар Златев – Изпълнителен директор и Член на УС на Първа инвестиционна банка, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев – Председател на Съюз „Произведено в България“ и собственикът и управител на „Медийна група България“ Венелина Гочева.

Задължително условие за участие е фирмите да имат български капитал и мениджмънт, и да представляват българска марка.