Една тръба на “Топли дол” и “Правешки ханове” ще е затворена от 8 ноември до юли догодина, после - и другата

След като почти 7 години се ремонтираха първите два тунела по магистрала “Хемус” - “Витиня” и “Ечемишка”, в сряда пътната агенция затваря едната тръба на следващите две съоръжения. От 8 ноември до юли 2024 г. движението през “Топли дол” и “Правешки ханове” ще е двупосочно само в тръбата, в която е трафикът към София. Когато ремонтът там приключи, се затваря другата тръба и ще се ремонтира още 8-9 месеца, като през това време колите ще се движат само в тръбата в посока Варна.

Засега не е предвидено за камионите над 12 тона да има обходен път, както беше през по-голямата част от времето, когато се ремонтираха “Витиня” и “Ечемишка”. Това със сигурност ще затрудни много движението и ще създаде тапи, независимо че и двата тунела са значително по-къси от предишните.

Избраните фирми ще работят по готови проекти, като се предвижда да се замени сегашната изолация с нова, да се прокарат нови инсталации за осветление и проветряване, да се направят напречни пешеходни връзки между двете тръби и да се изградят нови противопожарни инсталации. Ще има и аварийни ниши с хидранти, SOS телефони и пожарогасители.

Със същите намерения преди 7 години започна и ремонтът на тунелите “Витиня” и “Ечемишка”. Но когато бе махната облицовката там, се оказа, че в скалата има огромни пукнатини, които се наложи да бъдат запълвани и това удължи ремонта с няколко години.

Ремонтът на “Топли дол” ще се прави от фирма “ОРС Инфраструктура”, която спечели преди време обществена поръчка на стойност 42,610 млн. лв. с ДДС. “Правешки ханове” ще се ремонтира от “ГБС Инфраструктурно строителство” срещу 47,750 млн. лв. Процедурите бяха обявени от служебното правителство и офертите бяха отворени през април. Доскоро обаче изборът бе обжалван и съдът отхвърли окончателно жалбите едва през септември.