Не може ресторантите да са с 9% ДДС и пак да укриват обороти. В тези случаи трябва да има висока събираемост.

Това анализира икономистът Георги Ангелов пред Нова Телевизия.

Повод са поправките в данъчните закони, които Министерският съвет прие вчера. Те предвиждат малките заведения за хранене с годишен оборот под 100 000 лв. да преминат на патентен данък от догодина, както и във всички ресторанти и хотели да бъде поставен пос терминал. Освен това те ще трябва да плащат заплата на персонала си по банков път, но и да ги осигуряват на поне малко повече от минималната за страната заплата. Идеята е, след като тези промени се въведат, да остане и 9%-ото ДДС за този сектор.

Две спорни засега предложения, за които не е ясно дали ще бъдат одобрени от парламента, има още в пакета данъчни промени. Първото е, че ако доставчик на стока или услуга не предостави касова бележка, купувачът да може да откаже да плати. И другото - 10% от укритите данъци да отиват при този, който е подал сигнал за тях.

Натоварена с въпросителни е и друга поправка в законите и в Кодекса на труда - приравняването на гражданските договори към трудовите и отмяната на нормативно признати разходи, които да се приспадат от данъчната основа. Мотивът е, че много граждански договори се оказват скрити трудови.

Гражданският договор дава свобода да работиш за няколко души. Но, когато работиш само за един работодател, той трябва да е със силата на трудов, категоричен бе Ангелов.

В момента компаниите плащат 10% данък печалба и 5% дивидент, чуждите обаче са освободени от дивидент. Пътят е той да не се укрива в офшорки. Тук се плащат най-ниски данъци - в България, ако откриеш завод, плащаш 10%, а в Германия - 40%, каза още икономистът.

Това с касовите бележки вероятно няма да мине в парламента, допусна пък предприемачът Добромир Иванов.

Предприемачите винаги подкрепяме ниските ставки, но в този случай си говорим дали наистина това е добре, обясни той за по-ниската ставка на ресторантьорите. Иванов обаче подчерта, че исторически в България по-ниската ставка е довела до по-висока събираемост.