Китайският износ за Русия през октомври бележи двуцифрен ръст, сочат данни на китайските митници, цитирани от Ройтерс. Износът за Русия донякъде тушира спада за много други пазари, предаде БТА.

Китайските доставки в Русия се увеличават със 17 на сто до 8,69 милиарда долара спрямо същия месец на миналата година. Макар и да спада спрямо регистрирания през септември ръст от 21 на сто, износът за Русия е в рязък контраст с общия спад на китайския износ за периода от 6,4 на сто.

Китай осигурява на Русия икономически живец след наложените на страната санкции заради инвазията й в Украйна, посочва Ройтерс.

Двустранната търговия в периода януари-октомври достигна 196,48 милиарда долара, или с 27,7 на сто повече от същия период на миналата година, сочат данни от китайските митници.

В края на октомври руските и китайските бизнеси в североизточната провинция Ляонин подписаха серия споразумения за сътрудничество в много сектори - от производството и логистиката до електронната търговия и селското стопанство.

Руският енергиен гигант "Газпром" пък през октомври обяви, че проектира газопровод от региона на Сахалин до Китай.