Проектите за разширяване на инфраструктурата по Вертикалния газов коридор ще позволят това, казва шефът на "Булгартрансгаз"

„С реализацията на проектите за разширяване на инфраструктурата по Вертикалния газов коридор ще се позволи пренос на допълнителни количества природен газ в посока от юг на север". Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на третото си участие в енергийния форум за Югоизточна Европа. Събитието, което се провежда в Солун, се организира от Американо-гръцката търговска камара, Гръцката асоциация за енергетика и икономика, посолството на САЩ в Гърция и Атлантическия съвет.

Пред участниците Малинов представи резултатите от необвързващата фаза на пазарния тест за добавен капацитет в точките на междусистемно свързване между Гърция и България и България и Румъния.

„За определени газови години заявките надвишават повече от два пъти сегашните инфраструктурни възможности, което потвърждава тенденцията на значително увеличаване на газовите потоци, най-вече от втечнен природен газ", допълни Малинов.

При положителни резултати от обвързващата фаза на пазарния тест се предвижда „Булгартрансгаз" да реализира увеличаване на капацитета на точките за междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро, Кардам/Негру Вода и Стара Загора. Разглежда се възможността новата инфраструктура да е пригодна и за пренос и на водород.

„След прекратяване на доставките от Русия втечненият природен газ от надеждни източници е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Европа. След въвеждането в експлоатация на терминала в Александруполис ролята на втечнения газ за пазарите по Вертикалния коридор, а и в по-широкия регион, включително Сърбия, Северна Македония, Украйна и Молдова ще е водеща", каза още Малинов.

По думите му България е най-добрият пример за това как доставките на втечнен природен газ (LNG) могат да помогнат за гарантиране на доставките. „Успешното навлизане на пазара на алтернативни доставки, включително и от LNG, изисква достатъчни капацитети за съхранение на природен газ. В момента "Булгартрансгаз" работи активно по разширението на подземното газово хранилище „Чирен", което ще гарантира сигурността на снабдяването и ще допринесе за развитието на регионалния пазар", подчерта Малинов.