Така се улеснявали фирмите да намерят нужната информация за нови проекти

През 2024 г. ще е готова платформата, чрез която науката ще помага на бизнеса да се развива.

Създаването на новата система ще стане с близо 1,2 млн. лв., които ще бъдат осигурени от Министерството на иновациите и растежа по програма “Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация”.

За целта ще бъдат надградени съществуващите регистри на Националния център за информация и документация, където има данни за научната дейност и академичния състав, както и Българския портал за отворена наука.

“Идеята е в тази платформа да се срещат микро-, малки и средни предприятия заедно с научните организации”, обясниха от ведомството на министър Милена Стойчева. Оттам посочват, че ако дадена фирма иска да ползва научна инфраструктура, учени или някой център за компетентност, може да се свърже с тях чрез платформата. Така ще се даде възможност на бизнеса да поиска това, от което има нужда, вместо да губи време в търсене на информация.

Пряката комуникация между компаниите и научните среди щяла да даде възможност за изпълнение на различни съвместни проекти, включително за създаване и внедряване на иновации, подобряване на производствените процеси и други.

“Когато се разработи системата, такива взаимодействия между науката и бизнеса биха били честа практика”, убедени са от министерството.

Според ведомството в момента има фирми, които се отказват от това да направят дадена иновация, защото не знаят къде да отидат, именно затова имало нужда от такава платформа.